Jdi na obsah Jdi na menu
 


42. VÝSTAVA KVĚTIN v POHLEDU

12. 7. 2014

p1010309.jpgUž řadu let jsme smířeni s tím, že třeba zrovna právě chystaná výstava květin na zámku v Pohledu u Havlíčkova Brodu může být tou úplně poslední v její dlouhé historii. Že jednou skončí tradice, trvající v našem případě už déle než dvacet let. O svém vztahu k pohledské květinové výstavě jsme už ostatně psali mnohokrát. Když letos přišla od předsedy zahrádkářů v Pohledu pana Ing. Petra Jiráska poštou pozvánka, bylo v ní ručně dopsáno „Jedeme dál, těšíme se na Vás!“
A tak do Pohledu s našimi sukulentíky jedeme i letos, protože jak se zdá, nový majitel zdejšího zámku nadále ctí letitou tradici a povolil v jeho starobylých prostorách její další pokračování. To letošní je již dvaačtyřicáté!
Výstava se koná o posledním červencovém víkendu 26. a 27. ČERVENCE 2014 a po oba dny je otevřena od 8.00 do 17.00 hodin. Milovníci květin si zde určitě opět přijdou na své. Čeká je samozřejmě i velký výběr rostlin všeho druhu přímo od pěstitelů,p1140273.jpgkteré zde mohou jako vždy nakoupit za velmi přijatelné ceny. Skalničky, citrusy, fuchsie, vřesy, jehličnany i spousta dalších květin a rostlin, doplněná keramikou či obrazy místního rodáka pana Voháňky. Přímo u zámku bývá zajištěno občerstvení s možností posezení ve stínu starých stromů, a v lesích na nedalekém poutním místě „U svaté Anny“ se koná tradiční a hojně navštěvovaná pouť se mší i spoustou lákadel pro děti. Výstava květin na zámku v Pohledu je v širokém okolí velice populární a lidé jsou zvyklí ji hojně navštěvovat. Bez ohledu na počasí jich přichází každoročně velké množství po oba dny. Loni se výstava konala v době vrcholící vlny veder, a to té úplně nejdelší z celého léta roku 2013. Teploty venku se pohybovaly jen těsně pod 35°C, ale na zámeckých chodbách bylo přece jenom o něco lépe. Sotva jsme ale vystčili hlavu ze zámeckého průjezdu, jakobychom se ocitli přímo v peci. Pravdou je, že se nám loni moc nechtělo, ale tradice se má ctít. Protože vedra už pokračovala několik dnů, netáhli jsme v našem letním makroloňáku poprvé za dobu jeho existence na celý víkend stínovky, naložili bedny s rostlinami do auta a v pátečním tropickém vedru je pak tahali vzhůru po širokánských zámeckých schodištích. Nedělali jsme si o návštěvnosti výstavy iluze, ale skutečnost překonala veškerá naše očekávání. 1500 návštěvníků v úmorném vedru mohl pohledským zahrádkářům závidět pořadatel každičké akce v této zemi! 
Těšíme se na setkání s ostatními vystavovaleli i pořadateli,p1140410.jpgz nichž se za ta léta stala jedna velká rodina. A samozřejmě také na naše stálé zákazníky, kteří se za námi rok co rok zastaví třeba jen na kus řeči. A také na všechny ostatní, kteří se rozhodnou tuto oázu dobré pohody a rozličných vůní, tvarů a barev navštívit. Našim zákazníkům opět nabízíme možnost osobně si převzít objednané rostliny, které využívá každým rokem více z nich. Na požádání jim přivezeme i rostliny, které zrovna nejsou v naší internetové nabídce, pokud je samozřejmě budeme mít k dispozici. Máme pro milovníky sukulentů letos připraveny opravdové lahůdky v podobě stromků s tlustými kmeny, nakvétajících miniaturních stromečků Crassula sarcocaulis, několik druhů smrdutek, rudé krasulky 'Campfire', pestrobarevné sukulentní zahrádky, tvarované sukulenty v keramických miskách, baňatá a hojně větvící adenia s drobnými listy, ale také mazožravé rostliny a kaktusy.
Přijeďte prožít krásné chvilky na zámek do Pohledu, kam se z nedalekého Havlíčkova Brodu autem dostanete když se vydáte směrem na Chrudim a Pardubice. Staví tu také vlak na trati z Havlíčkova Brodu do Žďáru nad Sázavou! Svatá Anna, chladna z rána, praví jedna stará lidová pranostika. Co bychom za ně loni dali! Tak o posledním červencovém víkendu 26. - 27. 7. se těšíme nashledanou v Pohledu!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

vstupné

(Jiří Janda, 13. 7. 2014 22:01)

Vstupné je obvykle za dvacku (pro dospělé) již řadu let. Zámek je léta chátrající ruina. Nečekejte výstavu jako Flora, ale kytky se tam dají sehnat kvalitní. Jarmark se vším všudy je nahoře v lese nad vesnicí. J.J.

dotaz

(eva egertova, 13. 7. 2014 15:45)

Neni tam vstupne jako do zamku? Muze mne vzit cert, kdyz je v Lyse nad Labem vstupne 120 Kc na vystavu Narcis a pak je to jen pusty jarmark.