Jdi na obsah Jdi na menu
 


Babí léto se sukulenty 2022

24. 8. 2022
dscn1070--2-.jpgPrvní víkend v září bývá už tradičně vyhrazen setkání milovníků a pěstitelů sukulentů u nás v Pávově č.p. 102. Akce se tentokrát koná ve dnech 3. a 4. září a je jako pokaždé jakýmsi symbolickým zakončením naší další sukulentářské sezóny. Po oba dny bude otevřeno od 9.00 do 17.00 hodin. Akce je příležitostí k setkání milovníků sukulentů ze všech končin republiky s podobně „postiženými“ jedinci a také k prohlídce našich skleníků. V tom sbírkovém si mohou prohlédnout, co nového u nás za poslední rok vyrostlo, v prodejním zase v případě zájmu nakoupit rostliny s tradiční 10% slevou oproti cenám v eshopu. V nabídce jako každý rok samozřejmě bude i spousta jiných rostlin, které v eshopu nenabízíme buď kvůli jejich větším rozměrům, křehkosti znemožňující dopravu, nebo jen proto, že jich máme jen nepatrné množství nebo pouze jednotlivé kusy. Také bude k dispozici menší množství mladých rostlin „smrdutek“ čeledi Asclepiadaceae, které se nám podařilo namnožit, když náš tradiční dodavatel žádné z těchto rostlin letos pro nás nenapěstoval.
Potencionální návštěvníci si také mohou objednat rostliny přes eshop a vyzvednout si je během akce, protože podle našich předchozích zkušeností ne všechny v eshopu nabízené druhy budou ještě k dispozici v prodejním skleníku v době jejího konání. Objednávku je nutno v takovém případě poslat minimálně dva dny před zahájením akce, abychom rostliny stačili připravit do krabiček a opatřit jmenovkami a příslušným dokladem. Pak už se návštěvník jen přihlásí o svou krabičku s rostlinami, které budou k vyzvednutí v prodejním skleníku. Pokud ve skleníku nalezne rostlinu stejného druhu a cenové relace, která se mu bude líbit více, může si ji samozřejmě vyměnit. 
dscn8806.jpg
Celé dva dny tu budeme pro Vás a proto neváhejte, pokud budete mít nějaké dotazy, týkající se praktického pěstování nebo identifikace rostlin. V rámci svých možností je rádi zodpovíme. Bude i dost času si popovídat o skromných rostlinách z dalekých krajin, které se už dávno staly součástí našeho života.
Jak se k nám dostanete? Nejlépe je otevřít si web „Firmy.cz“ a zadat heslo „Ivana Jandová, Pávov 102. Zde najdete mapu a můžete si zvolit trasu podle svého uvážení. Jen chceme upozornit, že letos je problém na sjezdech z D1 od Prahy i Brna, protože dlouhodobě opravují dálniční přivaděč, vedoucí kolem Pávova do Jihlavy, z něhož se po pravé straně nedá vůbec sjíždět! Proto je třeba se po sjezdu z dálnice vydat směrem na Havlíčkův Brod a na první světelné křižovatce (U tří věžiček) odbočit doleva. Tudy se přes Nový Pávov dostanete k nám do Starého Pávova. Projedete celou vesnici a na samém jejím konci zabočíte vpravo do ulice, které je v současné době označena jako slepá. Tady už také narazíte na tradiční zelené tabule s šipkami, vedoucími k nám. Ve směru od Jihlavy (a tedy i od Pelhřimova) je to bez problémů a navede Vás dopravní značení. 
dscn7761.jpg
Z Jihlavy se k nám také můžete dostat městskou hromadnou dopravou, konkrétně linkou č. 12 a vystoupit na zastávce „Starý Pávov“. Je třeba si před zastávkou včas zazvonit, aby Vás pan řidič nepřevezl o stanici dál! Po výstupu z busu už jen přejdete silnici a vydáte se po úzké asfaltce podél zastávky MHD a za nějakých 100 metrů narazíte na místo konání akce. Ze směru od Jihlavy a Havlíčkova Brodu lze přijet i vlakem a vystoupit na zastávce „Jihlava-Bosch diesel“, ne všechny vlakové spoje tam ale staví, takže raději zkontrolujte jízdní řády!
Těšíme se na viděnou s pravidelnými návštěvníky akce, a stejně tak s těmi, kteří se k nám vydají úplně poprvé. Každoročně se v rámci akce „Babí léto se sukulenty“ setkáváme osobně s dalšími našimi zákazníky, jejichž jména a adresy až dosud známe jen se vzájemné korespondence ohledně zásilek rostlin. Každé takové setkání je pro nás odměnou za práci, která je nám zároveň koníčkem. Proto se těšíme, že i letos přibudou další osobní setkání s lidmi, kteří kouzlu sukulentů podlehli stejně jako kdysi dávno my dva.
Věříme že i tentokrát nad námi budou sukulentářská božstva držet ochrannou ruku a dopřejí nám po oba dny příjemné počasí bez extrémů, jako tomu bylo v drtivé většině předchozích let. Přijeďte strávit příjemné chvíle do říše květů, podivných tvarů i barev, které bývají právě touto dobou nejúžasnější z celého roku. „Babí léto se sukulenty“ v Pávově č.p. 102 se během víkendu 3. a 4. září 2022 opět stane místem setkání nad rostlinami, díky nimž se virtuálně scházíme už spoustu let na našem webu. Děkujeme za neustálou přízeň a těšíme se u nás na viděnou!