Jdi na obsah Jdi na menu
 


BABÍ LÉTO se SUKULENTY 5. - 6. září 2020

 dscn7857.jpgLetos pořádáme naši tradiční podzimní sukulentářskou akci již po sedmé. Pravidelní návštěvníci už tedy dobře vědí, jak to u nás chodí, takže většina následujících řádků patří spíše těm, kteří se k nám chystají úplně poprvé. Přesto je tu jedna důležitá novinka, která mile překvapí i účastníky podzimních akcí z let minulých. 
Vzadu na zahradě, hned naproti prodejnímu makroloňáku, vyrostl od loňského podzimu do letošního jara úplně nový sbírkový skleník. Návštěvníkům naší akce tedy odpadne krkolomné stoupání (a především sestupování) po strmém kovovém schodišti do skleníku starého a veškeré sukulentářské dění bude už letos soustředěno na jediné místo. Díky tomu se budeme návštěvníkům moci plně věnovat oba, protože předtím jsme byli rozdělení na sbírkovou a prodejní část, což bylo značně nepraktické především ohledně komunikace o jednotlivých rostlinách, po nichž se návštěvníci co chvíli ptali. 
Jinak ale zůstane vše při starém. Jen sbírkový skleník si návštěvníci budou moci prohlédnout ve větším pohodlí, protože jeho uličky jsou širší a hlavně v něm lze vykonat okruh, aniž by se jeden milovník sukulentů musel vyhýbat druhému, jako tomu bývalo ve stísněných prostorech skleníku starého, který po třiceti letech dosloužil. V protějším prodejním skleníku si pak v případě zájmu budou moci nakoupit rostliny, jichž je letos nebývale široký výběr, včetně spousty rostlin, které v našem Eshopu v průběhu sezóny ani nabízeny nebyly. Veškeré rostliny zakoupené v rámci této akce si jejich noví majitelé odnesou s tradiční 10% slevou. Kromě tohoto skleníku si rostliny mohou vybírat také u cenovkami označených venkovních stolů, kde jsou drobné sukulenty, letněné od jara do podzimu pod širým nebem. A dále tady bude speciální stoleček ve stínu tradičního stanu, na němž zájemci naleznou sukulenty, které slunce zrovna příliš nemilují. Budou tady například některé voskovky, poprvé také Ceropegia woodii ssp. debilis, a samozřejmě i sukulentní trpaslíci rodu Monanthes nebo africké begonie se ztloustlými kmínky či zelené africké korálky Senecio rowleyanus. A pokud návštěvník zatouží po nějaké rostlině, která v naší nabídce nebude, stačí se nás zeptat. V mnoha případech se nějaká nadbytečná určitě najde.dscn7858.jpg
Jak se k nám dostanete? Nejsnadnější je zadat si v hledačích „Firmy.cz“ a Ivana Jandová, Pávov 102. Objeví se podrobná mapa, podle níž k nám najdete cestu snadno. Pro ty kteří jedou po D1 je ideální exit 112 (Jihlava-Pávov). Návštěvníci přijíždějící veřejnou dopravou nasednou v Jihlavě do autobusu MHD č. 12, který k nám zajíždí každou půlhodinku, a zazvoní si k výstupu ve stanici „Starý Pávov“. Po výstupu jen přejdou silnici a již spatří naši zelenou směrovku, která je povede asi 100 metrů k otevřené brance do našeho sukulentního království, v němž budete po oba dny srdečně vítáni. Ze směru od Havlíčkova Brodu staví nedaleko i vlak. Zastávka se jmenuje Jihlava-Bosch Diesel a pěšky jste z ní u nás za deset minut normální chůze.
V SOBOTU 5.9. i v NEDĚLI 6.9. máme otevřeno od 9.00 do 17.00 hodin za každého počasí. Zatím to vypadá, že to letošní by se mohlo vcelku vydařit! Těšíme se na staré známé, stejně jako na všechny, kteří k nám přijedou úplně poprvé. Je to pro nás každoročně krásná odměna, když se nám zhmotní další jméno a příjmení, které až dosud známe pouze z adres na balíčcích se zasílanými rostlinami. Z virtuální komunikace se stane opravdová a těchto „zhmotnělých“ zákazníků neustále přibývá. 
Přijeďte se podívat na kytky z dalekých krajin a seznámit se s podobně „postiženými“, kteří se k nám sjíždějí už léta ze všech koutů naší země a často také ze Slovenska. Tyto dva dny jsou letos vlastně první a poslední možností vidět naši sukulentní sbírku, protože z důvodů časového zaneprázdnění jsme nemohli během uplynulé sezóny přijímat návštěvy, ani jsme se nezúčastnili žádných výstav nebo akcí. A možnost nebude už ani po skončení Babího léta se sukulenty, protože poté nastane každoroční stěhování rostlin pod střechu a také nás čeká odjezd na dovolenou, v kterou stále doufáme, i když doba je nejistá a pravidla života se neustále mění doslova ze dne na den.
Babí léto se sukulenty bývá krásné, plné barev a zajímavých tvarů i květů. Zastavte se na chvilku v každodenním shonu nad rostlinami, které nám učarovaly už před desítkami let a nepřestávají nás fascinovat a občas i překvapovat. Na fotografiích jsou pohledy do již připraveného prodejního skleníku. Tak o nadcházejícím víkendu na viděnou!
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

rostliny

(J.Janda, 4. 10. 2020 10:38)

Pokud máte chladné zimoviště, tak už nezalévejte, pokud máte kaktusy ještě na slunečném stanovišti, stačí občas pokropit vlažnou vodou, ale klasickou zálivku už rozhodně ne. Omlouvám se za pozdní odpověď, byli jsme mimo ČR. J.J.

Re: rostliny

(Marie M., 4. 10. 2020 17:56)

Děkuji. Marie

prosba o radu

(Marie M., 24. 9. 2020 9:19)

Dobrý den, včera mi zásilce od Vás přišla Espostoa lanata, mám po zasazení ještě zalít, nebo přidat ke kaktusům k zazimování? a zalít až na jaře? Dočetla jsem se, že je choulostivá na hnilobu.
Děkuji. Marie

Začínám s tlusticemi

(Pavla B., 19. 9. 2020 9:10)

Dobrý den, velmi se mi líbí Vaše stránky, které jsem objevila. Celou zimu budu mít co číst. Děkuji za to!