Jdi na obsah Jdi na menu
 


PŘEDNÁŠKA o rodu MONANTHES v BRNĚ

24. 3. 2017

dscn6052.jpgJiž podruhé jsem byl pozván do Brna, abych přednášel ve zdejším slavném klubu kaktusářů Astrophytum. Je to pro mne samozřejmě velká pocta, což jsem jeho členům sdělil již pří té první přednášce o letnění sukulentů, která se konala v listopadu roku 2013. Od té doby zajíždíme do Brna pravidelně, většinou v předvánočním období. Brno v posledních letech zkrásnělo, a přitom zůstalo své. Uchovalo si svoje zvláštní kouzlo i zástupy patriotů, kteří své město milují, stejně jako recesi a když na to přijde, dovedou si z Brna a dění v něm dělat i legraci. Každopádně lze říci, že Brno nedostalo od živelného kapitalismu devadesátých let ani zdaleka tolik na frak jako Praha. Když navíc přijde pozvání přednášet v klubu, píšícím už skoro celé století historii českého kaktusářství (a moravského, samozřejmě!), nezbývá než se tam znovu těšit.072.jpg
Přednáška se koná v pátek dne 7. dubna 2017 v aule přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, která se nachází na ulici Kotlářské. Jak mi potvrdil pan Radek Čech, jednatel klubu Astrophytum, klubové přednášky bývají přístupné i pro veřejnost. Začíná se v 17.00 hodin projednáním klubových záležitostí a hned poté následuje samotná přednáška.
Název přednášky je „Sukulentní trpaslíci rodu MONANTHES“, a pojednává o našich oblíbencích z čeledi Crassulaceae, kvůli nimž cestujeme na Tenerife a kteří již téměř třicet let patří ke stálicím naší sukulentářské sbírky. Přednáška bude samozřejmě provázena promítáním fotografií z přírody ostrova Tenerife, ale také z kultury. Čtenáři našeho webu dobře vědí, že těmto maličkým rostlinám věnujeme opravdu velký prostor. Díky pozorování jejich populací na přírodních stanovištích jsme pochopili mnohé z jejich zvláštního chování. I o tom bude přednáška, na kterou jste srdečně zvání.
Více informací o přednáškách i dění v brněnském kaktusářském klubu získáte na www.astrophytum.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář