Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přednáška SUKULENTY POD ŠIRÁKEM

14. 2. 2015

039.jpgJste srdečně zváni na moji přednášku o pěstování sukulentů pod širým nebem, kterou pořádá Klub pěstitelů kaktusů a sukulentů v Jihlavě. Přednáška s názvem SUKULENTY POD ŠIRÁKEM se koná v pondělí dne 23. ÚNORA 2015 v 18.00 HODIN v přednáškovém sále Muzea Vysočiny v Jihlavě. Tento freskový sál se nachází v horní části jihlavského Masarykova náměstí, v budově v níž sídlí i muzejní kavárna (Masarykovo nám. 55), kterou musíte při cestě do sálu projít! Jihlavský klub se, po vzoru jiných kaktusářských klubů, rozhodl na přednášky jím pořádané přizvat i širokou veřejnost, především pak milovníky sukulentních rostlin, kaktusů i přírody všeobecně. VSTUPNÉ na přednášku JE ZDARMA!
Původně jsem tuto přednášku připravil pro vůbec první setkání milovníků sukulentů, které se uskutečnilo jako „Povídání o sukulentech“ v únoru roku 2012 v restauraci Konírna v Libochovicích. Reprízu pak měla v listopadu roku 2013 v posluchárně přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně, kde jsem přednášel pro členy slavného kaktusářského klubu Astrophytum i brněnskou veřejnost. Do třetice tedy budu téma letnění sukulentů a jeho vliv na jejich zdraví i pestré zbarvení přednášet doma v Ji005.jpghlavě, na půdě kaktusářského klubu, který loni oslavil 50. výročí své existence, a jehož jsem členem už více než třicet let!Moje přednáška je ryze pěstitelská. Nesetkáte se během ní s příliš velkým množstvím odborných výrazů, když pominu latinská jména rostlin. Je to shrnutí asi patnácti let praxe s pěstováním našich rostlin od jara do podzimu venku, na plném slunci a dešti bez jakékoliv ochrany proti rozmarům počasí. Během té doby jsem dospěl k názoru, že právě pobyt rostlin na čerstvém povětří je tím nejideálnějším, co jim můžeme v srdci Evropy poskytnout. Odvděčí se nám za to neuvěřitelnými barvami, vitalitou a přirozeným růstem, hojným odnožováním i absencí veškerých škůdců, provázejících jejich pěstování v uzavřených prostorách skleníků, zimních zahrad či oken našich domácností. Díky letnění jsem měl možnost spatřit spoustu zajímavých detailů, které mi do té doby zůstávaly skryty, ačkoliv jsem stejné rostliny pěstoval už řadu let předtím. Ačkoliv klady letnění jsou nezpochybnitelné, snažím se ve své přednášce upozornit i na úskalí a rizika, která tento způsob pěstování přináší. Některé z těchto poznatků byly sice draze vykoupeny, ale rozhodně nás od letnění našich sukulentíků v žádném případě neodradily.
Součástí přednášky jsou samozřejmě i barevné obrázky mojí manželky Ivany, doprovázející mluvené slovo.061.jpgJsou na nich nejenom pestrobarevné sukulenty, ale i chronologicky řazené proměny jejich vzhledu během jediné pěstitelské sezóny, a také spousta pestrobarevných sukulentních zahrádek, které si pro vlastní radost a potěchu z našich sukulentů už dlouhá léta skládáme a vysazujeme do nejrůznějších nádob, včetně keramických, nebo i vytryskaných přírodních kamenů. Těch obrázků bude během přednášky promítnuto asi 140 , a přednáška samotná potrvá zhruba 70 minut.
Pokud budete mít náladu a čas, přijďte se společně s jihlavskými kaktusáři a sukulentáři pokochat krásou rostlin z dalekých krajin, které se za okny našich domácností cítí jako doma. Zároveň máte jedinečnou možnost setkat se s lidmi, pro něž se sukulentní rostliny už dávno staly součástí života. Jste sdrečně zváni!
 

 


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář