Jdi na obsah Jdi na menu
 


SUKULENTNÍ POVÍDÁNÍ v LIBOCHOVICÍCH podruhé

28. 12. 2012

libochovice-2013.jpgPo úspěchu únorového „Povídání o sukulentech“ v libochovické restauraci „Konírna“ se po roce chystá jeho pokračování opět na stejném místě. A znovu pod taktovkou milovnice rozchodníků a pěstitelky sukulentů všeho druhu paní Dáši Petrlíkové z nedalekého Podbradce a dalších členů roudnického klubu kaktusářů. Minule jsem se povídání zúčastil jako přednášející, a stejně tomu bude i tentokrát! Už se moc těším, protože atmosféra na této akci je ryze neformální, přátelská, navíc probíhající v příjemném prostředí hospody s báječnou domácí kuchyní. Zatímco přednášející povídá o svých oblíbených rostlinách a promítá na plátno jejich obrázky, posluchači mohou zároveň v klidu popíjet a pojídat na co zrovna mají chuť. Z obřích kamen sálá teplo a hřejivá atmosféra je tu i když venku zrovna mrzne až praští!
Těším se samozřejmě na setkání s přáteli od sukulentů i kaktusů, kteří minule naplnili celou kapacitu restaurace „Konírna“. Bude mezi nimi i letos Honza Hadrava, milovník netřesků a jejich znalec, který je spoluautorem speciálu časopisu Kaktusy (2007/special č.1), věnovaného právě rostlinám rodů Sempervivum a Jovibarba. A taktéž dobrou duší časopisu s nízkým nákladem a vysokou úrovní „Semppress“, jehož jedno číslo mi věnoval minule při zpáteční cestě z Libochovic. Po dlouhé době jsem měl v ruce časopis o rostlinách, který jsem přečetl od začátku až do konce, aniž bych vynechal jediný článek. Na přednášku Jana Hadravy o rostlinách rodu Jovibarba se proto už moc těším.
Velkým lákadlem pro potencionální návštěvníky akce určitě bude přednáška legendy české botaniky a autora mnoha výtečných publikací o exotických rostlinách Jiřího R. Haagera, v současnosti ředitele botanické zahrady v Teplicích. p1050411.jpgKdo má rád pokojové květiny, tomu asi není třeba pana Haagera představovat! Snad každý milovník exotických rostlin má ve své knihovně nějakou jeho publikaci. V té naší jich je hned několik. Tu nejstraší už mám přes třicet let, a protože do ní stále ještě občas nahlížím, sotva už po těch letech drží pohromadě. Právě tu si povezu sebou, abych do ní získal autorův podpis. V záhlaví jedné z knih pana Haagera jsem se dočetl, že po absolvování přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy krátce pracoval i v jihlavském Muzeu Vysočiny, kde pořádáme každoročně naše podzimní výstavy sukulentů! Na svých četných botanických expedicích pak procestoval velký kus světa, a v Libochovicích se s námi podělí o své zážitky z přírody Chile. Pan Haager prý už nepřednášel řadu let. O to vzácnější je jeho návštěva na únorovém sukulentářském povídání!
Moje přednáška se bude jmenovat „Sukulenty trochu jinak“, stejně jako název knihy, jejíž rukopis právě dokončujeme a budeme jej odevzdávat nakladateli nedlouho po sukulentářském povídání v Libochovicích. Název i obsah přednášky by měl symbolizovat naši pěstitelskou filosofii, kterou je tvarování rostlin k obrazu svému bez ohledu na jakákoliv pravidla (kromě těch pěstitelských, samozřejmě), a také jejich aranžování pro vlastní potěšení. p7274783.jpgPřednáška bude o tom, že i úplně „obyčejné“ sukulenty mohou mít pro pěstitele neobyčejné kouzlo i po desetiletích jejich pěstování. A především o drobných sukulentních radostech, které si rok co rok vytváříme pro vlastní potěchu, abychom nezapomněli na prapůvod toho, proč jsme vlastně sukulenty kdysi začali pěstovat! Právě o ty drobné sukulentní radosti bych se chtěl podělit i s návštěvníky tohoto pěstitelského setkání, které se koná v SOBOTU 23. ÚNORA 2013 od 9.00 hodin v restauraci „KONÍRNA“ v LIBOCHOVICÍCH! Vstup na akci je ZDARMA, jen útratu v hospodě si platí každý sám!
Pokud vám s končící zimou už bude chybět živý kontakt s jinými pěstiteli, budete mít náladu poslechnout si tři zcela odlišné přednášky a kouknout na hezké obrázky, pak se v poslední únorovou sobotu vydejte do Libochovic. Ve zdejší „Konírně“ na vás čekají tři  porce sukulentářské potravy pro duši a libovolný počet porcí k uspokojení vašich chuťových buněk. V „Konírně“ se vaří jako u maminky, a s lidmi od kytiček se tu dá prožít opravdu báječný den!
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář