Jdi na obsah Jdi na menu
 


SUKULENTY A PŘÍRODA ostrova TENERIFE – přednáška v Jihlavě dne 28.11.2022

22. 11. 2022
V pondělí 28. listopadu 2022 bude mít premiéru naše nová přednáška „Sukulenty a příroda ostrova Tenerife“, která se uskuteční v malovaném sále jihlavského Muzea Vysočiny. Sál se nachází v horní části Masarykova náměstí (č.p. 55), kde sídlí i muzejní kavárna, kterou se do přednáškového sálu prochází. Přednáška začíná v 18.00 hodin a pořádá ji jihlavský klub pěstitelů kaktusů a sukulentů. Protože klub se před časem rozhodl, že přednášky budou přístupné i zájemcům z řad veřejnosti, mohu tímto pozvat i vás. 

225.jpg

Na Tenerife jsme byli celkem pětkrát, a to v letech 1999 – 2022. Na ostrově jsme dohromady strávili asi dva měsíce a dá se říci, že jsme procestovali velkou část turistických tras, jichž Tenerife nabízí opravdu hojnost. Na svých cestách jsme spatřili spoustu zajímavých rostlin. Nejen těch sukulentních, které nás samozřejmě zajímají nejvíce, ale i ostatních, včetně stovek druhů pocházejících z nejrůznějších končin světa. I těm se na Tenerife náramně daří díky příjemnému klimatu bez větších výkyvů a extrémů. 

129.jpg

Mnoho zde rostoucích sukulentů je endemických, tedy vyskytujících se pouze na Tenerife, mnohdy pouze na nepatrném území tohoto ostrova. Protože se zdejší rostliny po tisíciletí vyvíjely izolovaně od ostatního světa, jsou originální a jedinečné. Milovníci rostlin z dalekých krajin si na své přijdou nejenom v přírodě Tenerife, která je mimořádně krásná a pestrá, ale také v ulicích měst a v četných botanických zahradách. Po staletí sem španělští panovníci nechali dovážet rostliny ze všech koutů světa, které se zde neskutečně snadno aklimatizovaly a v krátkém čase doslova zdomácněly.  Místní navíc o rostliny vzorně pečují, takže i přímořské parky připomínají dobře zavedené botanické zahrady. Stejně tomu je i v ulicích měst a zahrádkách zdejších obyvatel. 
Během přednášky se ocitneme v obou nejvýznamnějších pohořích ostrova (Teno a Anaga), v kráteru Caňadas i na vrcholu nejvyšší hory celého Španělska Pico de Teide. Setkáme se s botanickými druhy na pokraji vyhynutí i nejstarší rostlinou na ostrově, prohlédneme si zajímavé skalní útvary i ještěry či žáby, s nimiž jsme se na svých cestách potkávali. A také se spoustou botanických vetřelců z nejrůznějších koutů světa, kteří se rychle zabydlují v přírodě ostrova a s nimiž musejí původní druhy svádět neustálý boj o své místo na slunci. 

051.jpg

Neexistuje mnoho míst, kde bychom se cítili jako doma. Tenerife ale mezi takové patří. Známe to tam docela dobře, víme už jak to na ostrově chodí. A rádi se tam vracíme. S výjimkou úvodní cesty je naším dočasným domovem město Puerto de la Cruz na severu ostrova. Odtud pak vyrážíme nejrůznějšími směry a stále ještě nacházíme zajímavá místa i rostliny, jejichž krása nás dovede překvapit. Na ostrově dokonale funguje veřejná doprava, navíc je mnohem levnější než u nás. Naposledy jsme si na polovinu dovolené půjčili auto, ale jinak jsme všechna ta místa navštívili prostřednictvím autobusů a pěšky. Zveme vás tedy, abyste se společně s námi vydali alespoň virtuálně do míst, která jsme si zamilovali. Ivana pro vás tyto cesty zdokumentovala fotograficky a já k tomu přidám pár slov komentáře. Takže pokud budete mít náladu a čas a nemáte to do Jihlavy daleko, těšíme se poslední listopadové pondělí na viděnou.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář