Jdi na obsah Jdi na menu
 


XIII. VÝSTAVA EXOTICKÝCH ROSTLIN

20. 8. 2013

p1060501.jpgNaše podzimní výstava bude letos již třináctá v pořadí. Pořádáme ji společně s Muzeem Vysočiny, v jehož výstavní síni se bude konat ve dnech 4. - 8. ZÁŘÍ 2013 (středa - neděle). Otevřeno bude každý den od 9.00 do 17.00 hodin, jen o víkendu bývá muzeum přes poledne na půlhodinku uzavřeno (12.00 - 12.30 hodin). Oba budeme po celou dobu trvání výstavy přítomni, a v případě zájmu se budeme snažit návštěvníkům zodpovídat veškeré jejich pěstitelské dotazy, týkající se rostlin, které se už dávno staly součástí našeho života. Letos je tomu právě třicet let, co jsem začal zavlékat do své tehdejší kaktusové sbírky i jiné sukulenty. Ty nakonec během několika let nad kaktusy zcela zvítězily. O pár let později jejich kouzlu podlehla i manželka Ivana, která je společně se mnou již celé čtvrtstoletí pěstuje, fotografuje a v posledních letech po technické stránce zajišťuje i zdárný chod tohoto webu.
Z výše uvedených důvodů jsme se letos rozhodli výstavu pojmout jako shrnutí zmíněných tří desetiletí, strávených společně se sukulenty. Podělit se s návštěvníky výstavy o náš vztah k jednotlivým skupinám rostlin, které nás za ta léta zaujaly, a z nichž mnohé nás provázejí po celou dobu naší sukulentářské záliby. Výstava tedy bude rozdělena na menší celky, věnované třeba tlusticím stomovým, nebo naopak tlusticím miniaturním, vhodným pro okenní pěstitele, mezi něž jsme několik let také patřili. p1060493.jpgNebude chybět ani expozice echeverií, pryšců rodu Euphorbia, madagaskarských „lidožravých“ stromků rodu Uncarina, a samozřejmě také adenií s různými barvami květů a tvary kmenů. Návštěvníci uvidí také všechny naše nejstarší rostliny rodu Trichodiadema, z nichž některé s námi žijí již pětadvacet let, a přesto by se ještě stále bez problémů vešly na okenní parapet. Speciální expozice bude věnována rostlinám Kanárských ostrovů, a samozřejmě nemohou chybět kaudexy, pachypodia, sukulenty s léčivými účinky a mnoho dalších skupin sukulentních rostlin, které nás něčím zaujaly v nejrůznějších obdobích naší tři desetiletí trvající sukulentářské záliby. K tomu všemu samozřejmě patří i pestrobarevné sukulentní zahrádky, miniaturní stromečky i krajinky z nich sesazované do malých keramických misek. Nebudou chybět ani tradičně nádherné kaktusy ze sbírky našeho kamaráda Vaška Navrátila.
p1060508.jpgJakýmsi symbolickým shrnutím naší sukulentářské činnosti v uplynulých třiceti letech je i nová kniha PESTRÝ SVĚT SUKULENTŮ, v níž čtenář a milovník sukulentů nalezne především množství pěstitelských zkušeností a fíglů, díky nimž se nemusí zbytečně vydávat slepými uličkami sukulentářského poznání, protože autoři knihy tyto nikam nevedoucí cesty už v uplynulých letech prošlapali za něj! Kniha kromě pěstitelských rad přináší i množství inspirace, týkající se především tvarování sukulentů a jejich aranžování. A také obsáhlý přehled drobnějších a dnes již běžněji dostupných druhů, vhodných pro okenní pěstitele, permanentně zápolící s nedostatkem prostoru za svými okny. Oba jsme spoluautory této knihy, společně s přerovským kaktusářem a milovníkem sukulentů Vladislavem Zatloukalem.p1060490.jpg Ten knihu připravil po grafické a technické stránce, takže její grafická úprava je stejně pestrá jako samotný svět sukulentů, zahrnující více než 10000 rostlinných druhů. Knihu vydává olomoucké nakladatesltví RUBICO, a podle posledních zpráv by měla tiskárnu opustit  v pátek 6.8. 2013, tedy přesně uprostřed naší výstavy. V této chvíli ještě nevíme, zda kniha bude návštěvníkům k dispozici ještě během výstavy, protože z vlastní patnáct let trvající nakladatelské praxe dobře víme, že co člověk míní, nejrůznější okolnosti často mění! Každopádně ještě ohledně knihy budeme informovat podrobněji, jakmile se od pana nakladatele dozvíme další zprávy. V rámci svých skromných možností se samozřejmě vynasnažíme, aby kniha na výstavě byla, ale slibovat to v současné době rozhodně nechceme!  Už nyní je ale jisté, že jakmile kniha vyjde, budeme ji nabízet k prodeji i na našem webu a zasílat zájemcům z řad pěstitelů a milovníků sukulentů!
 XIII. VÝSTAVA EXOTICKÝCH ROSTLIN bude stejně jako v předchozích p1060480.jpgletech prodejní. Kromě sukulentů nejrůznějších druhů a velikostí budou v nabídce také kaktusy, hmyzožravé rostliny  a v menším množství i bromélie. Pro letošní výstavu jsme  na prodej připravili i keramické misky osázené sukulenty nejrůznějších druhů a doplněné kameny. Každá miska je vždy ryzí originál, dvě stejné v nabídce nenajdete! A samozřejmě budou v prodeji  i tvarované sukulentní rostliny. Letos i několik starších rostlin Corpuscularia taylorii s tlustými kořeny a hustou korunou. Mladé rostliny tohoto druhu byly prozatím nejprodávanějšími ze všech rostlin, nabízených v našem e-shopu! A jako každý rok bude v nabídce i spousta různých rostlin, které se v e-shopu vůbec neobjevily, protože jich je pouze nepatrné množství, nebo také třeba jenom jediný exemplář! Podobně je tomu i s velkými rostlinami, které poštou zasílat nelze.
Jste tedy srdečně zváni na tradiční setkání nad rostlinami, díky nimž se po celý rok virtuálně scházíme na tomto webu. Výstava je již tradičně místem setkání milovníků barev, bizarních tvarů i krásných květů z celé České republiky. Těšíme se na tradiční účastníky výstavy i na nové zájemce o sukulenty, kteří jejich kráse mohou poprvé propadnout třeba právě zde!
Fotografie v textu jsou z naší loňské výstavy. Obr.č. 1 - drobné tlustice rodu Crassula, č.2 - fíkusy z poloostrova Baja California, Bombax ellipticum a jiní sukulentní tlouštíci, č.3 - naši oblíbenci rodu trichodiadema, č.4 - pocta cestovateli, etnografovi a kaktusáři A.V. Fričovi, č.5 - cestovatelův indiánský vnuk a náš vzácný host Rodolfo Ferreira Fric v obležení malých i velkých návštěvníků výstavy. Rodolfo pochází z kmene Chamacoco, a se svou rodinou žije ve vesnici Puerto Esperanza v nehostinném paraguayském Gran Chacu!
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář