Jdi na obsah Jdi na menu
 


JEDEN LIST STAČÍ (O jednom snadném způsobu množení sukulentů)

23. 8. 2008

ObrazekKdyž někomu prodávám nebo věnuji nějakou rostlinu, o níž vím že je křehká a snadno se z ní odlamují listy, upozorňuji nového majitele na možnost jejich využití. Množení z jednotlivých listů, lístků či lístečků je v případě sukulentů neuvěřitelně snadné. Samozřejmě se nejedná o způsob platný pro všechny druhy tučnolistých rostlin, ale týká se převážné většiny rodů i druhů  z čeledi Crassulaceae (tlusticovité), jejichž pěstováním se ve značné míře zabýváme.
Také v tomto druhově velice bohatém společenství sukulentních rostlin existují takové, které množit z listů nelze, nebo se nám to alespoň prozatím nepodařilo. V tomto ohledu neexistuje žádná  logika, a proto je k poznání tohoto způsobu množení třeba dojít na základě pokusů. Najednou zjistíte, že co jiný množí z listů naprosto běžně, to se zrovna vám jako na potvoru vůbec nedaří. Každopádně je ale množení tlustic a jejich afrického či mexického příbuzenstva tímto způsobem velice efektivní a jednoduché.Obrazek
Už léta používáme jako množárenský substrát perlit (v zahrádkářských prodejnách nabízený pod názvem Agroperlit). Rychle nasaje vodu a stejně rychle vzápětí vysychá. To je velice důležitá vlastnost, protože dužnatým lístkům pobyt na trvale mokrém podkladu příliš nesvědčí. Perlit je zárověň vzdušný a teplý, což podporuje tvorbu nových kořínků a jejich rychlý a zdravý vývoj. Perlit ale není samospasitelný a jediný správný. Sukulenty se spokojí s takřka každým substrátem a docela spolehlivě koření bez pěstitelovy pomoci na místě, kam z rostliny z nejrůznějších důvodů  zrovna dopadnou. A když zapomenu list někde na parapetu skleníku, obvykle dříve či později zakoření úplně bez substrátu ve chvíli, kdy do nové rostlinky a jejích kořenů předá veškerou zbylou sílu.
ObrazekMnohem důležitější je nepoškodit list při jeho odlamování od stonku. Pokud zůstane neporušený v místě někdejšího spojení se stonkem, pak má pěstitel z poloviny vyhráno. Jenomže existují například mezi tlusticemi druhy, z nichž odebrat list bez jeho poškození je takřka nemožné, a tudíž ani množení tímto způsobem nebývá příliš efektivní. Listy stačí nasypat na suchý perlit, ponechat je pár dnů osudu a teprve poté množárenský substrát zalít. Ranky po oddělení se za tu dobu stačí zatáhnout a nehrozí hniloba lístků.
Tento způsob množení lze provádět v kterémkoliv období roku, a stejně tak nezáleží na teplotě v množárně. V teple samozřejmě probíhá proces nárůstu mladých kořínků mnohem rychleji a v letním období je i zdravější nárůst listů, protože světla k jejich zdárnému vývoji je dostatek. Zimní množení z listů je sice pomalejší, ale výsledek je nakonec stejný.
Také je v podstatě úplně jedno, zda množárnu umístíme na plné slunce nebo do stínu. V druhém případě je však nutno hlídat zakořeňující listy, a jakmile se na jejich koncích objeví zárodek mladé rostlinky, musíme list bezpodmínečně přenést na světlé místo, aby se mladá rostlinka nadále zdárně vyvíjela.Obrazek
Rostlinky množené z listů mají svá specifika. Obvykle bývají zpočátku mnohem intenzivněji vybarveny než rostliny, z nichž byl list k množení odebrán. Často se jedná o barvy kýčovitých odstínů, a totéž lze u některých druhů pozorovat i na koříncích mladých rostlinek. Pokud nechce mít pěstitel následné problémy se sázením takto namnožených rostlin, nejlépe udělá, když zakořeněné listy sází již s co nejkratšími kořínky. Zabere to méně času a rostlinky se vyvíjejí rychleji. Starý list je dobré nějaký čas u nové rostlinky ponechat, protože jeho předčasným oddělením můžeme mladou rostlinu připravit o kořeny, které zůstanou na starém listu. Ten obvykle po nějakém čase sám sesychá a doslova nám mizí před očima.
Často z jediného listu vyrůstá hned více rostlinek najednou, čehož v hojné míře využívají při množení rostlin čeledi Crassulaceae také západoevropské pěstírny sukulentů. Při tomto způsobu množení má také pěstitel velkou šanci, že se dočká při množství mladých rostlinek i nejrůznějších růstových anomálií, jakými jsou například kristátní či monstrózní růstové formy, barevně odlišní jedinci nebo rostlinky vícebarevné, jejichž listy, ale často i stonky trpí částečnou ztrátou chlorofylu.
Při troše trpělivosti je tento způsob množení mnohem efektivnější než z vrcholových řízků. Má navíc jednu výhodu. Pokud množíme z listů třeba uprostřed zimy, zpočátku malé rostlinky přirůstají nádherně vybarvené, aniž by jim vadily krátké dny s minimem slunečních paprsků jako dospělým rostlinám téhož druhu. A když začnou být k množství světla vnímavější a náročnější, už zpravidla začíná jaro a s ním přichází i výrazné zlepšení světelných podmínek.
Při letnění se často setkáváme s opadem lístků u nejrůznějších druhů sukulentů díky častější manipulaci s rostlinami a nepříznivým klimatickým podmínkám. Letněné rostliny jsou sice pevnější než ty pěstované ve skleníku nebo za okny bytu, ale listy z nich občas padají také. Protože v nádobách se společnou výsadbou obvykle míváme po okrajích oblázky, zabraňující rozbahnění substrátu v období prudkých dešťů, v mezerách mezi nimi často objevujeme právě mladé rostlinky z odpadlých listů. Díky českému sluníčku jsou často jejich barvy ještě neskutečnější než u letněných rostlin. Takto vzniklé rostliny bývají otužilé a mnohem lépe přečkávají následující zimu.
ObrazekU běžnějších druhů rostlin sice stále používáme klasické množení z vrcholových či stonkových řízků, ale z listů množíme v poslední době především některé vzácnější druhy drobných tlustic, které se nám podařilo získat pouze v jednom či dvou exemplářích a zároveň  samy  příliš ochotně neodnožují.
Sukulenty dokáží v boji o vlastní přežití neuvěřitelné věci, a jen málokteré rostliny se tak snadno množí ze svých jednotlivých částí. Díky tomuto způsobu množení se také rychleji šíří mezi pěstitele relativně nové rostliny, často objevené docela nedávno a považované za raritní. Při množení z listů nebývá přílišný rozdíl mezi vzácnými raritami a docela obyčejnými druhy, které už pěstuje skoro každý.
Na úvodním snímku můžete vidět, že i samotné kořeny mohou být neuvěřitelně barevné. Na dalších fotografiích jsou mladé rostlinky Graptoveria „Debbie“ a jedné z pachyverií. Předposlední snímek dokazuje, jak rozdílné jedince můžete při tomto způsobu množení získat z jediné rostliny. Největší rozdíly už léta pozoruji právě u Sedum rubrotinctum „Aurora“. Na závěr můžete vidět mladou krasulku, z níž za příznivých okolností bude příští rok Crassula capitella z lokality Signalberg, o níž jsem psal nedávno na našich stránkách a která v současné době změnila svoje zbarvení na výrazně růžové.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

listy

(J. Janda, 13. 1. 2020 15:45)

Množení je stejná loterie jako samotné pěstování. Nikdy nebývá stoprocentní. Já podobně velké listy jako má P. oviferum dávám na suchý množárenský substrát, který poprvé navlhčím teprve když se na koncích lístků objeví první kořínky. Týden na dokonalé zatažení rány stačí v létě, ale v tomto počasí to chce raději vyčkat déle. J.J.

Re: listy

(Lukáš, 13. 1. 2020 19:35)

Ďakujem za radu :)

Rada ohľadom množenia z listov

(Lukáš, 12. 1. 2020 1:31)

Dobrý deň.
Som úplný pestovateľský začiatočník a chcel by som vás poprosiť o radu, kde som mohol spraviť chybu.
Získal som 4 listy Pachyphytum oviferum, dal som im týždeň na zaschnutie rán, a potom som ich položil na mierne vlhký perlit do polotieňa pri izbovej teplote. Všetky mali rovnaké podmienky, no po pár dňoch som našiel dva listy zhnité, druhé dva vyzerajú normálne.
Nechcem aby to postihlo aj tie, ktoré mi ešte ostali, tak ma zaujíma na čo si dať pozor.

.

(Bára, 26. 6. 2018 19:40)

Mohu se zeptat jak se nazývá předposlední rostlina na obrázku ?

Kaktus

(Mirek, 25. 5. 2016 7:15)

Ahoj moc díky už jsem to párkrát zkouše . Ale neslo mi to .ale ted vim ze to dam moc díky(^.^)

Kaktus

(Mirek, 25. 5. 2016 7:14)

Ahoj moc díky už jsem to párkrát zkouše . Ale neslo mi to .ale ted vim ze to dam moc díky(^.^)

.

(., 21. 2. 2016 16:00)

.

Jsem nadšená

(Martina, 6. 8. 2013 20:21)

Tohle je naprosto užasný, hned to prubnu, děkuji za rady neuvěřitelný že to takhle jde taky ....

PRO NIKOL

(Žakof, 21. 1. 2013 13:40)

Ahojky, jak se máš? :D Co Tailor? :D

rostlina

(terezie, 21. 1. 2013 13:28)

velice pozoruhodné :)

rostlina

(terezie, 21. 1. 2013 13:27)

velice pozoruhodné :)