Jdi na obsah Jdi na menu
 


Levný a spolehlivý PŘÍRODNÍ LUXMETR

12. 1. 2013

 

p1000072.jpgMnožství slunečních paprsků a světla všeobecně je v případě sukulentních rostlin alfou a omegou pěstitelského úspěchu. V mnohých odborných publikacích bývá někdy uváděno, kolik světelných jednotek je třeba ke zdárnému vývoji té které rostliny. Pokud by se amatérský pěstitel chtěl těmito údaji řídit, měl by si pořídit luxmetr. Cena těchto přístojů se pohybuje ve stovkách, ale častěji v tisícovkách korun českých. My už dlouhá léta používáme naprosto spolehlivý přírodní luxmetr, zvaný Aeonium „Schwarzkopf“, nebo také „Zwartkop“. Jedná se o kultivar notoricky známé rostliny z čeledi tlusticovitých (Crassulaceae) Aeonium arboreum, pocházející z kanárských ostrovů Tenerife (A. arboreum ssp. holochrysum) a Gran Canaria (A. arboreum ssp. arboreum). Kultivarů tohoto druhu s tmavými listy existuje více. Čím intenzivnější zbarvení, tím pestřejší je spektrum odstínů, střídajících se na povrchu jejich listů během jediné sezóny! A právě ony neustálé změny zbarvení listů se mohou pro pěstitele stát výrazným pomocníkem v odhadu skutečné intenzity slunečních paprsků.
Používáme tuto rostlinu již léta jako přírodní luxmetr, jehož pořizovací hodnota byla v řádech desetikorun a mnohokrát se nám vrátila hned ze dvou stran. Jak rostlina mohutněla, občas byl nutný její řez, někdy i velice radikální. Snadno kořenící vrcholové řízky různých velikostí potěšily za léta pobytu této rostliny v našem skleníku již desítky zájemců o kytku nevšedního vzhledu i zbarvení.

pict0034.jpgpict0033.jpgpict0027.jpg

Jejím hlavním přínosem je ale nápověda, kterou nám rostlina po celá ta léta poskytuje jen za trochu vody (od jara do podzimu za hodně vody!) a maximum světla! Stačí se kdykoliv podívat na její listové růžice, a víme přesně na čem s množstvím světla jsme! Během krátkých dnů české zimy se jarní a letní zbarvení listů ztrácí a mění se v zelenou jen s jemným nádechem hnědé po okrajích. Jak s blížícím se jarem přibývá světla, listy den za dnem tmavnou a nabádají nás, abychom začali i ostatním rostlinám ve skleníku dávat zase o trochu více vody než dosud. Dříve jsme náš stromek přes léto pěstovali i venku, ale to vzhledem k jeho rozměrům a značné nestabilitě (mělký kořenový systém, těžká koruna) už není možné. Jeho kmen je totiž paradoxně nejužší v úpatí, a směrem vzhůru ke koruně mírně sílí. Je to tedy přesně opačně, než jsme u většiny sukulentních i jiných rostlin zvyklí. Když jsme stromek asi před deseti lety kupovali, byl ještě nízký, ale už tenkrát měl docela hezký kmínek, zakončený hustou korunou asi šesti nebo sedmi listových růžic. Cestou z Dymokur se začal v květináči povážlivě naklánět, a protože jsme nechtěli aby se jeho kmen zlomil, zbytek cesty jsem ho vezl jako spolujezdec na klíně!
Každý druhý rok prochází koruna rostlinp1000079.jpgy radikálním řezem, kdy zmizí vše olistěné. Její reakce na řez je rychlejší než u kterékoliv jiné rostliny z říše sukulentů, takže do podzimu stačí koruna vždy dokonale zarůst a ještě k tomu i náležitě zhoustnout.
Nejenom změnami zbarvení listů nám stromek pomáhá. Protože je pěstován ve skleníku, podle tvaru jeho růžic také vcelku přesně poznáme, kdy nastala letní stagnace (dormance), a je tudíž potřeba omezit přísun vody k částečně nebo zcela nefungujícím kořenům, což obecně platí i pro spoustu dalších druhů sukulentů. Jakmile teploty ve skleníku překročí určitou (pro rostlinu snesitelnou) mez a neklesají přiliš ani v noci, jejich listové růžice se zabalí a zcela zakryjí svoje růstové středy, které takto chrání před příliš intenzivními slunečními paprsky. Zároveň se v tomto období mnohdy i částečně vytrácí intenzivní zbarvení listů! Jakmile se růžice začnou znovu otevírat, je to pro nás signálem, že můžeme zase vzít do rukou konvičku a „krmit“ i ostatní rostliny vodou jako obvykle. Na vodu navíc Aeonium 'Schwarzkopf' reaguje citlivěji než většina ostatních sukulentů, takže pokud je pěstitel jen trochu vnímavý, má co se zálivky týče jasno!
Aeonium arboreum v tmavém provedení je rostlina věčně žíznivá, rychle střídající staré listy novými, a při určité velikosti a pravidelnějším řezu může být  i velice dekorativní. O jejím pěstování a mnoha různých podobách jsme psali hned v začátcích našeho webu v pěstitelské rubrice (26.2. 2008 - Černé hlavy a jejich příbuzenstvo).
Pp1000074.jpgokud někdo ještě tápe ohledně intenzity světla na stanovišti svých sukulentů v nejrůznějších obdobích roku, bude pro něj některý z tmavých kultivarů Aeonium arboreum určitě vítaným pomocníkem. Stačí i docela malá rostlina, a může to být klidně kultivar 'Atropurpureum' s méně intenzivním zbarvením listů. Odvede úplně stejnou službu jako náš takřka černý stromek!
Stromek je jednou z našich rostlin s příběhem, bez níž si sukulentní bytí už vůbec nedovedu představit. Stačí přijít do skleníku, kouknout na ni a vím, jestli už mám vzít do ruky konvičku, nebo se raději ještě na nějaký čas zdržet onoho pokušení!
Na úvodním snímku je náš stromek Aeonium 'Schwarzkopf' ('Zwartkop'), a na dalších třech pak jeden ze stonků Aeonium 'Atropurpureum', reagující během jediného měsíce v předjaří na radikální řez! Následuje pohled zblízka na tmavnoucí listy A. 'Schwarzkopf' na počátku dubna, a na závěr ještě jeden snímek, pořízený při dubnovém stěhování stromku ze zimoviště do letního makroloňáku.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Prostě S U P E R !!!

(Helena kalamita :), 9. 7. 2017 11:42)

Zatím nejúžasnější stránky o sukulentech,jaké se dají dohledat!
Krásné,zdravé rostlinky a naprosto spolehlivě vyřízené objednávky!
Je vidět,že tito lidé dělají svoji práci srdcem sukulentářů ;)
Sama se sukulenty tak trochu začínám a jsem velmi mile překvapena,že mohu na těchto stránkách najít veškeré odpovědi na mé otázky ohledně pěstování.....moc děkuji a přeji mnoho úspěchů ve vaší krásné práci!!!!

Konečně ! ! !

(Xartis, 27. 1. 2017 13:40)

Tuhle rostlinku jsem si koupila asi před čtyřmi lety v jednom květinářství s (jak já ji říkám) "univerzální odpovědí" - to je sukulent, toho stačí málo zalévat - na dotaz, co to je, jak se jmenuje:/ Až díky Vaším stránkám konečně vím nejen jméno, ale i jak se o rostlinku starat. Proto bych Vám chtěla poděkovat za tyto super stránky, na kterých je vidět, že je píší opravdoví pěstitelé, že to nejsou x-krát opsané návody na pěstování jednoho vebu od druhého. Díky za Vaši námahu i čas, který věnujete těmto stránkám, a že se s námi dělíte o své pěstitelské úspěchy i neúspěchy:) Přeji Vám co nejvíc těch úspěchů a to nejen při pěstování!!!

Vaše kniha Pestrý svět sukulentů je užasná!!!

(Martina, 20. 8. 2013 11:16)

Zadala jsem si název vaší knihy , ještě není sice k prodeji , ale ochutnávka z knihy mě nadchla je tam popsané a nafocené jak krátit rostlinky to jsem přesně chtěla protože se toho ještě bojim a mnoho rad atd !!! Je užasná strašně se na ni těšim!!!! Moc díky a pište ještě ...:-DDD

Super!!

(Danielka, 22. 7. 2013 20:53)

Konečně vím co dělat s touhle potvorou, která mi nák extra nejde ...díky :-)

Úžasný !

(Anaj, 23. 5. 2013 11:31)

Miluji vaše příběhy o sukulentech i cestování po světě.Výborné čtení díky.

Nááádhera!

(Holičová Lina, 26. 1. 2013 21:20)

Myslim, ze sa stanem milovnickou sukulentov a ich pestovatelkou.
Prajem Vam vela uspechov s tymito krasnymi rastlinami.