Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dobrá AFRICKÁ KONSTELACE

13. 11. 2016

dscn5732.jpgTermín konstelace se nejčastěji používá v souvislosti s planetami a hvězdami. Je to ale i docela obyčejný souběh okolností, díky jimž nastane situace, s kterou se za normálních okolností nesetkáváme. Když se takový souběh okolností přihodí se sukulenty, výsledek může někdy být velice zajímavý a oku lahodící. Přesně tak tomu bylo letos zjara, kdy jsme se s výsledkem jednoho takového souběhu okolností setkali v naší sbírce. Shodou okolností se jednalo o dvě africké rostliny rodu Crassula. U obou byl výsledek velice podobný.
Tou první je Crassula pubescens ssp. radicans, o níž už jsme psali na našem webu vícekrát, a to především díky jejímu neuvěřitelně červenému letnímu a poddscn5751.jpgzimnímu zbarvení. Je to rostlina dvou zcela odlišných tváří během jediného roku. Zatímco v létě jsou její listy tak neskutečně červené, že je prostě nelze přehlédnout, v zimě je stejná rostlina zelená jako brčál, zato obalená bílými květenstvími z droboučkých kvítků. Ačkoliv většina ostatních sukulentů v naší sbírce měla letos co se kvetení týče značný předstih, především díky mírné zimě a mimořádně slunečnému jaru, tato drobnolistá krasulka to měla překvapivě naopak. Její květy, jindy už dávno zasychající, letos korunky stromečků zdobily ještě na přelomu března a dubna, kdy slunce začalo sytou zeleň listů den za dnem proměňovat v mnohem zajímavější odstíny. Na cestě od zelené po rudou se v době pořizování fotografií barva lístečků nalézala ve fázi jakési cidscn5752.jpghlově červené, vytvářející s drobnými bílými květenstvími docela výrazný kontrast, jaký jsme dosud neznali. 
Crassula socialis je drobná tlustice z východního Kapska. O jejím pěstování jsme psali v příslušné rubrice už dříve (1.3. 2008), a také o tom, že její listy zůstávají sytě zelené takřka za všech okolností. Dokonce i při letnění pod širým nebem, při němž docela výrazně mění své zbarvení listy drtivé většíny sukulentních rostlin. Jenomže letos zjara bylo zkrátka zase všechno jinak. 
Květy se zdály být trvanlivější něž jindy, a listy již v předjaří začaly nabírat červenohnědý odstín. Porovnával jsem vzhled rostliny s fotografiemi ze stejného období loňského roku (i z předchozích let), kde po podobném zbarvení nebylo ani památky. Jen květenství tvdscn1421.jpgořila stejně hustý les, protože v tomto ohledu je na kobercovitě rostoucí krasulku naprosté spolehnutí. Tentokrát však načisto pozbyla svého výstižného označení „stálezelená“.
Díky té zvláštní konstelaci na přelomu března a dubna obě tlustice najednou vypadaly velmi podobně. Připadalo nám to neskutečné při vzpomínce na jejich ostrý barevný kontrast na konci českého léta, který jsme na fotografiích zachytili třeba na počátku září roku 2012. Stromeček Crassula pubescens ssp. radicans kříklavě červený a v jeho úpatí sytě zelený koberec Crassula socialis. Ty dvě rostliny společně strávily jednu sezónu v malé keramické misce z dílny Lothara Bönische. Věčná škoda, že jsme vývoj a proměny jejich zbarvení tehdy nezachytili v několika různých fázích.
Při pohledu na všechny ty fotografie je jasné, že nejenom sluneční paprsky mají vliv na intenzitu zbarvení rostlin. Musí v tom být ještě něco jiného, z nějakých důvodů třeba i neopakovatelného. Můžeme nad tím dumat, nebo se zkusit zamyslet, v čem vlastně bylo letošní jaro jiné než všechna ta předchozí. Zároveň se ale můžeme radovat, že jsme byli u toho. Že se nám podařilo zachytit tu pomíjivou krásu, která z fotek nezmizí ani zdaleka tak rychle jako z naší paměti.p1060389.jpg
Letošní rok byl v mnohém výjimečný. Výjimečně příjemné bylo především letní počasí, i když mnozí naši vrstevníci tvrdí, že se jenom na jeden rok vrátilo k normálu, na jaký jsme byli celé naše dětství v šedesátých letech minulého století zvyklí. Hodně slunečných dnů od samého jara, žádná extrémní vedra během letních prázdnin, žádné drastické teplotní výkyvy a i za teplých letních dnů stále ještě příjemně chladivá rána se záplavou rosy. Zvláštní jarní zbarvení obou tlustic, ze všeho nejvíce připomínající podzim, jakoby se stalo předzvěstí toho dobrého roku.
Na úvodním snímku jsou kvetoucí stromečky Crassula pubescens ssp. radicans, zachycené ve stejný dubnový den jako Crassula socialis na následujících dvou fotografiích. Na čtvrtém obrázku je stejná rostlina, jen o rok a jeden týden dříve. Na posledním snímku z počátku září 2012 je patrný kontrast obou druhů, od jara do podzimu pěstovaných společně pod širým nebem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář