Jdi na obsah Jdi na menu
 


FENESTRACE aneb OKNA DO SVĚTA

7. 11. 2009

ObrazekNázev tohoto v botanice občas používaného termínu vyplývá z řeckého slůvka „fenestra“, znamenajícího okno. Právě okna, v případě sukulentů ale spíše okénka, jsou v přírodě pro mnoho druhů jedinou branou do okolního světa. Takřka celé rostliny totiž zůstávají skryty pod zemí, a na jejím povrchu zůstávají pouze plošky se zmíněnými průsvitnými okénky. Těmi proniká sluneční světlo do nitra rostlin až k asimilačním pletivům, což umožňuje následnou fotosyntézu. Za slunečného počasí jimi můžeme do nitra rostliny částečně nahlédnout i my!
Okénky na koncových plochách listů bývají nejčastěji vybaveny rostliny z jihu Afriky. U některých zabírají průsvitné části pouze zlomek horní plochy listů, u jiných takřka celou. Typickým příkladem druhého typu jsou rostliny rodu Fenestraria, o jejichž pěstování už jsme na našich stránkách také psali v rubrice „Pěstitelská praxe“(18.8.2008). Okénka nejrůznějších tvarů a velikostí mívají na vrchních plochách listů také jejich příbuzní z rodů Lithops (známe je jako tzv. „živé“ kameny), Frithia a dalších.Obrazek
Také mnoho druhů rodu Haworthia žije s většinou svých těl ukrytou pod úrovní terénu, a spojení s okolním světem jim zprostředkovávají okénka na horních plochách listů. Jejich okénka bývají navíc často i krásně přizdobena, takže pro oko milovníka botanických zajímavostí jsou opravdovou pastvou. Symbolem této skupiny rostlin je známá a hojně pěstovaná Haworthia truncata se vzláštním, jakoby seřízlým zakončením listů. Tato mezi pěstiteli velice oblíbená rostlina svůj boj se suchem ještě posiluje výrazně ztloustlými kořeny.
I známé „korálky“ Senecio rowleyanus mají své hrášku podobné listy po obvodu opatřeny průsvitným proužkem. Fenestrace však není zdaleka jen výsadou afrických druhů. Také mnohé peruánské druhy sukulentních pepřinců (Peperomia) mají průsvitné horní hrany svých mnohdy bizarně tvarovaných listů.
ObrazekNějaké rostliny s průsvitnými okénky samozřejmě také pěstujeme, ale pozorovat je v jejich přrozeném prostředí jsme zatím možnost neměli. Hledat je musí být asi docela fuška. Pro rostliny je ale tento způsob úkrytu před sluncem nutností, umožňující jim často holé přežití. Pod zemí mají přece jenom větší šanci přijímat alespoň nějakou vlhkost povrchem svých těl, která se tolik nepřehřívají, a zároveň se z nich tudíž voda tak rychle neodpařuje. Horní části listů s okénky (fenestracemi) bývají opatřeny silnou voskovitou vrstvou, a takřka nebo zcela postrádají průduchy. Tato kombinace ochranných opatření výrazně zvyšuje jejich odolnost vůči vysychání rostliny. Stěny listů ukryté v podzemí naopak svými průduchy vodu přijímají z okolní země, kde se, na rozdíl od vyprahlého povrchu, přece jenom trocha vlhkosti ještě udržuje. Podzemní části listů se tak v dobách nouze stávají vydatným pomocníkem vláskových kořínků v zásobováním rostlin vodou.
Fenestrace je sice nenápadným, leč velice úsporným a účinným způsobem boje proti suchu. Rostliny jsou zároveň ve svých podzemních úkrytech chráněny proti okusu zvěří, pro níž se tím pádem všude kolem naskýtá mnohem snadněji přístupná potrava. Částečnou roli v tomto ohledu hrají mnohdy velice dokonalé mimikry, díky nimž rostliny takřka splývají s okolními kameny a terénem, takže zvěř je snadněji přehlédne.Obrazek
Také v kultuře se vyplatí pěstovat tyto rostliny podobným způsobem. Ne snad, že by jim u nás hrozila přemíra slunečních paprsků, zato vedro jim dokážeme v často nedostatečně větraných sklenících vytvořit podstatně větší než v pustinách afrického jihu.
Fenestraria rhopalophylla na úvodním snímku je typickým představitelem rostlin s okénky, která má dokonce ve svém latinském názvu. V mnohém podobná je také její příbuzná Frithia pulchra na fotografii druhé, jejíž koncové plochy listů jsou také opatřeny „okénky“ a povrch listů je  navíc ještě výrazně papilózní. Haworthia cooperi na třetím snímku má svá okénka nádherně přizdobená pestrou zelenou kresbou. Okénka jihoamerického sukulentního pepřince Peperomia ferreyrae jsou úzká, a vedou středem listů takřka po celé jejich délce. Na posledním snímku jsou tato okénka patrná na kristátní formě této rostliny.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář