Jdi na obsah Jdi na menu
 


KRISTÁTNÍ květ SEDUM LUCIDUM

2. 4. 2012

p1050318.jpgTaké sukulenty mívají své úlety. Něco se v jejich nitru geneticky rozhasí, a na povrchu z toho později vzniknou zvláštní úkazy. O jedné takové poruše či anomálii růstu jsme psali na našich stránkách už mnohokrát. Jedná se o kristátní (hřebenovou) formu růstu, vytvářející bizarní a vždy zcela originální tvary rostlin. Právě kvůli nim jsou kristáty některými pěstiteli vyhledávány, zatímco jinými zatracovány. Příčina vzniku kristátních jedinců nebyla dosud zcela uspokojivě vysvětlena, a podobně tomu asi bude i s kristátními květy, které nebývají v říši sukulentů příliš běžné.
Nejčastěji jsme se zatím s tímto jevem setkávali u asijské tlusticovité (Crassulaceae) rostliny Sinocrassula yunnanensis. V jejím případě jsou zcela běžné kristátní stonky s nádhernými hřebeny z hustě poskládaných listů tmavé barvy, méně časté pak kristátní květní stvoly. Ty bývají podobně ploché jako kristátní stonky. p1050320.jpgO tomto zvláštním jevu jsme na našem webu už v minulosti psali v pěstitelské rubrice („Kristátní květy Sinocrassula yunnanensis“/24.9.2010). V jejím případě na plochých květních stvolech narůstají zvlněné hřebeny plné hustě nahloučených poupat, z nichž se však nakonec otevírají zcela normální květy!
  Letos zjara jsme se setkali s opravdu kristátním květem u mexického rozchodníku Sedum lucidum, o jehož pěstování jsme psali v minulosti v rubrice „Pěstitelská praxe“ (14.2. 2009). Tato dekorativní a zvláštně zbarvená rostlina u nás v předjaří kvete pravidelně, ale kristátní podobu jejího květu jsme letos spatřili poprvé. Z celého květenství byl jediný, zatímco ostatní květy v něm měly naprosto normální stavbu. Kristátní květ se objevil na rostlině, která kvetla v několika předchozích letech vždy normálně, jen loni na podzim prošla radikálním zmlazením, a z vysokých rostlin se znovu staly přízemní.
Kristátní květy jsou v říši listových sukulentů stále jen vzácnou výjimkou. Mnohem častěji bývají k vidění u kaktusů. p1050322.jpgJak jsem mohl sledovat na fotografiích z internetu, ve většině případů se u nich objevují kristátní květy na normálních rostlinách, zatímco pokud vykvetou kristátní kaktusy, naopak mívají většinou květy s normální stavbou!
Naše Sedum lucidum se chystá kvést ještě na dalších vrcholech, a tak jsem zvědav, zda i na nich se ještě nějaké kristátní květy objeví. Předjaří nabízí pěstiteli sukulentů řadu možností  zajímavých pozorování, zvláště když je tak slunečné a teplé, jako bylo to letošní. U mnoha rostlin jsme se díky příjemnému počasí dočkali nejenom zvláštních zbarvení listů či stonků, ale i dalších růstových anomálií, o nichž vás budeme v této rubrice samozřejmě také informovat. Jen musíme ještě chvíli vyčkat, jak se vše bude vyvíjet v dalších dnech a týdnech opravdového jara, na které se už moc těšíme, stejně jako naše kytičky. Ale už i ta březnová ochutnávka byla velice osvěžující!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář