Jdi na obsah Jdi na menu
 


REMONTACE

15. 3. 2015

p1110890.jpgRemontace je schopnost rostliny opakovaně kvést (případně i plodit) během jediné sezóny. Zahradníci tuto vlastnost (nebo schopnost) některých rostlin dobře znají a dovedou jí i dokonale využít, protože ve většině případů právě remontace zvyšuje atraktivitu rostlin a tím pádem také jejich vyšší prodejnost. Remontace je některým druhům rostlin přirozená. Mezi takové patří třeba známé kopretiny (Leucanthemum), lupiny (Lupinus), hlaváče (Scabiosa) šajvěj (Salvia) nebo dlužicha (Heuchera), a samozřejmě i mnoho dalších druhů rostlin. Remontaci v jejich případě zahradníci ještě urychlují zkracováním odkvetlých výhonů, podporujícím rychlou obnovu rostlin z nových a následně znovu vykvétajících výhonů. Krácení původních výhonů může být v některých případech i hodně radikální.
Někdy se o opakované kvetení postará svými rozmary sama příroda. Toho jsme ostatně byli svědky i v loňském roce. Sezóna začala zjara poměrně brzy a na podzim se zase neuvěřitelně protáhla díky příjemnému a nezvykle teplému počasí (ovšem s výjimkp1110979.jpgou Pávova a jeho blízkého okolí!). Některé rostliny v takovém případě na nečekané prodloužení vegetace reagují po svém a mají snahu znovu kvést, jakoby nastalo druhé jaro. Letos jsme tomu byli svědky nejenom u ovocných stromů, ale také zlatého deště, šeříku a mnoha dalších rostlin, které vykvétaly třeba ještě i počátkem listopadu.Oklamat se letos částečně nechaly i některé sukulenty. Druhy s podzimními a zimními květy třeba tím, že oproti předchozím letům vykvetly nezvykle brzy. Například rostliny Titanopsis calcarea, které v předchozích letech v naší sbírce rozkvétaly tradičně během prosince či ledna, se letos rozhodly otevřít své první květy již koncem září (výhradně rostliny letněné pod širákem!) a hromadně pak ostatní začaly kvést v polovině listopadu. Crassula 'Springtime', která má jaro přímo ve svém pojmenování, vykvetla zcela výjimečně už o prázdninách, a většina ostatních rostlin pak během listopadu a prosince. Všechny předešlé roky přitom stejné rostliny kvetly vždy v poslední dekádě února, tedy v době, kdy jaro už opravdu klepe na dveře.p1050994.jpgSpousta opravdu remontantních druhů a kultivarů existuje mezi rostlinami rodu Delosperma. Opakovaně jsou schopny vykvést i rostliny, které za remontantní všeobecně považovány nejsou, protože za normálních okolností ve většině sbírek vykvetou pouze jedinkrát za sezónu. Přitom stačí trocha pěstitelovy důslednosti a všechno je rázem jinak.
Pokud chceme spatřit květy mnoha delosperm opakovaně během jediné sezóny, stačí když okamžitě po odkvětu odstraníme zbytky květů. Čím dříve to provedeme, tím lépe, protože takřka okamžitě se začnou v úpatí odstraněných květních stopek objevovat nové výhonky. Většina z nich má hned mezi prvními páry lístků opět zárodky poupat. Když totéž opakujeme poté, co odkvete druhá vlna, můžeme brzy očekávat třetí kvetení. Záleží jen na délce léta a množství slunečných podzimních dnů. Přestože u nás nebyla druhá polovina loňského podzimu příliš slunečná (zatímco na většině území ČR ano), některé delospermy dokvétaly v letním makroloňáku ještě v polovině prosince!p1140268.jpgZ klasických skleníkových druhů rodu Delosperma jsou výrazně remontantní například jemenská Delosperma harazianum, kvetoucí v mnoha vlnách od počátku května až takřka do vánoc. Totéž platí také v případě Delosperma echinatum (dříve Delosperma pruinosum). Z ostatních sukulentů můžeme remontaci pozorovat třeba u drobných rostlin rodu Stomatium, kvetoucích docela běžně i třikrát do roka.
Remontují samozřejmě i kaktusy. Typická je schopnost opakovaného kvetení v několika po sobě jdoucích vlnách třeba pro populární rostliny rodu Astrophytum. Snem zahradníků i kaktusářů jsou samozřejmě rostliny kvetoucí vícekrát za sezónu. Ti první se snaží spolehlivé remontace dosáhnout mezirodovýmn křížením a následným selektivním výběrem. Hlavním cílem jsou samozřejmě nádherné květy v odstínech, jaké botanické druhy ve své barevné škále nenabízejí. Někdy se zároveň se splněním tohoto cíle podaří vyšlechtit i remop1140276.jpgntantní jedince, kvetoucí navíc výraznými a velkými květy. Nám se podařilo loni získat takové zdařilé křížence a měli jsme pak během celé sezóny možnost sledovat jejich kvetení. Zážitek to byl úchvatný. Jejich květy byly veliké, zvláště v porovnání se samotnými kaktusy. Objevovaly se opakovaně od konce května až do počátku září a jejich barvy byly naprosto nepřehlédnutelné. Podle mého soudu se jednalo o křížence notoricky známého druhu Chamaecereus silvestrii s kaktusy rodů Lobivia nebo Echinopsis, ale je to opravdu jenom moje domněnka. Jisté je, že na jediné rostlině jsem napočítal na počátku léta třeba i třicet poupat, z nichž se postupně otevíraly nádherné květy o průměru 4-5cm, jejichž syté zbarvení můžete vidět na fotografiích. Rostliny pod jejich záplavou často na mnoho dnů zcela mizely!Za pomoci citlivě řízenép1140273.jpgchemie lze s největší pravděpodobností remontace docílit u většiny druhů rostlin, ale takové počínání vyžaduje hluboké znalosti a samozřejmě i dlouhodobé testování v praxi, protože jinak může být výsledkem namísto opakované záplavy květů v lepším případě jen pravý opak, v horším pak i úhyn rostlin. Nikdy se podobným počínáním zabývat nehodlám, ale výsledky, které jsem měl možnost spatřit na vlastní oči, by rozhodně mnohé kaktusáře ohromily. Remontace ale v každém případě, ať už přirozená nebo částečně řízená, zvyšuje možnosti přežití rostlinných druhů v přírodě i kultuře, a nám pěstitelům zase přináší více radosti z nádherných květů.
Obr.č.1 – Delosperma 'Strong Red', č.2 – Delosperma harazianum, č.3 Delosperma echinatum, č.4 – první májové kvetení rostlin rodu Delosperma, č.5 a 6 – nádherné květy kříženců Chamaecereus silvestrii
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář