Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sukulentní SIAMSKÁ DVOJČATA

28. 3. 2021
pict0068.jpgCo jsou siamská dvojčata není třeba vysvětlovat. V nedávné či dávnější historii se jich narodilo v nejrůznějších koutech světa mnoho. Ta nejslavnější a mediálně nejznámější pocházela z dnešního Thajska, které se tehdy jmenovalo Siam. Dvojčata srostlá navzájem značnou částí svých těl se čas od času objevují i v říši sukulentů. Nejčastěji vznikají při vegetativním množení z jednotlivých listů, i když v tomto případě jde zprvu mnohem častěji o vícerčata, z nichž jen ti nejsilnější  nakonec přežijí.
Jedna typická sukulentní dvojčata mohou spatřit už celých třináct let návštěvníci našeho webu jakmile si jej otevřou. Umístění fotografie do úvodu webu tehdy nebylo nějak promyšlené. Blížily se vánoce roku 2007 a my jsme se namísto nákupního shonu věnovali přípravě webu a zahájení jeho provozu. Vše jsme tehdy dělali překotně a tak trochu nahodile. Také jsme neměli k dispozici ani zdaleka tolik fotografií jako dnes a naše počínání bez větších cílů bylo v samých počátcích. Od té doby tam vzájemně srostlá dvojčata Echeveria pulidonis jsou a tak to i zůstane dokud nás tvorba toho webu nepřestane bavit. Připadá nám, že tam ta fotka už prostě patří.dscn8586.jpg
V případě mexických rostlin rodu Echeveria nejsou podobná dvojčata žádnou vzácností, ale zrovna tato se zdají být jako dokonalý zrcadlový obraz. Fotili jsme je dávno předtím, než vznikl samotný web, ale časem k nim přirostly další listové růžice, jak už tomu v případě echeverií často bývá. Dvojčata dávno přestala být dvojčaty a zůstala v tehdejší podobě už jen na fotografii v úvodu webu.
Mnohem vzácnější bývá výskyt srostlých dvojic u sukulentních druhů, jejichž množení probíhá takřka výhradně generativní cestou, tedy výsevem semen. Dvojnásob vzácná jsou taková dvojčata u rostlin, které obvykle neodnožují vůbec a zůstávají soliterní po celý svůj život. Přesně takovou je i známá a mezi pěstiteli stále oblíbená a vyhledávaná Euphorbia obesa, pro kterou máme dlouhodobě slabost i my. Za léta pěstování se nám dostaly do rukou rostliny mnoha různých typů, jedinci s odlišným množstvím žeber, ale takto srostlá dvojčata úplně poprvé. 
dscn8587.jpgProtože Euphorbia obesa je kytka tak trochu náladová, měli jsme zprvu tak trochu obavy, jak dlouho u nás siamská dvojčata vydrží. Ne že by se pěstování takových srostlých dvojčat v něčem zvlášť lišilo od normálních obes, ale přece … Člověk musí chvilku přemýšlet jak je vlastně zasadit, aby obě takřka identické rostliny ze společných kořenů měly naprosto stejné podmínky. Nakonec jsme to vyřešili tak, že jsme květináčem čas od času pootočili, aby jedno z dvojčat nepřišlo se slunečními paprsky ve skleníku zkrátka. Možná to bylo zbytečné, protože v novém skleníku mají světla opravdu dost po celý den, ale každopádně nám to přišlo jako spravedlivé. 
Zatímco zmíněné echeverie se fotily vcelku dobře a snímky plně vystihovaly jejich výjimečnost, se srostlými  euforbiemi to už tak snadné nebylo. Protože jsou srostlé takřka kolmo k zemi, nelze je prakticky vyfotit tak, aby byly vidět rostliny obě. Vždy je patrná pouze jejich část. Siamská dvojčata Euphorbia obesa jsou ve skleníku umístěna hned u vchodu, a tak se s nimi vídám každý den i několikrát. Kochám se pokaždé jejich ojedinělostí a doufám, že s námi zůstanou co nejdéle.  
Po úvodním prastarém snímku dvojčat Echeveria pulidonis následuje dvojice fotografií stejně srostlých Euphorbia obesa z počátku loňského října.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář