Jdi na obsah Jdi na menu
 


ŽIVOTNÍ PROJEVY sukulentních ROSTLIN

21. 9. 2009

ObrazekJakmile si při pěstování sukulentů uděláte chviličku času na jejich pozorování, stanete se často svědkem zajímavých jevů, které jen zdánlivě postrádají logiku. Příroda je neomylná a dokonalá, takže všechno v ní má svůj řád i účel, ačkoliv to tak na první pohled třeba vůbec nevypadá.
V kultuře se sice snažíme rostlinám vyhovět, ale přírodní podmínky jim zcela nahradit nemůžeme. Navíc si rostliny často snažíme vypěstovat a tak trochu přikrášlit k obrazu svému, což je vcelku logické, protože je pěstujeme především pro svou radost a potěšení z nich. Pokud se ale své rostliny snažíme násilně předělat, a vnutit jim podmínky pro ně naprosto nevyhovující, musíme se smířit s tím, že jejich přirozené životní projevy a vzhled se často změní v nepřirozené.Obrazek
Své zvyky a chování z přírody si sukuletní rostliny zčásti přinášejí i do našich domácností. I po dlouhých letech pobytu v tomto „zajetí“ si udržují část svých zvyklostí, a řídí se zákony, které jsme my mnohdy ještě ne zcela pochopili. Proto rostou kdy samy uznají za vhodné, zatímco odpočívají kdy se jim zrovna chce a když cítí, že odpočinek opravdu potřebují. Kdesi hluboko ve svém nitru mají zakódována pravidla svých přírodních předků, kterými se řídí v rámci možností, omezených podmínkami jejich nového domova.
Čím více pochopíme přírodní zákonitosti my pěstitelé, tím lépe se budou mít naše rostliny. ObrazekJejich životní projevy jsou jakousi řečí, kterou k nám promlouvají, a záleží jen na míře naší vnímavosti.
Čas od času se budete v této nové rubrice setkávat s články o mnohdy zvláštních životních projevech sukulentních rostlin. Nečekejte žádná vědecká pojednání, ale pouze výsledky občasného pozorování našich rostlin v souvislosti s určitými přírodními zákonitostmi, které si sukulenty zčásti uchovaly i daleko od svého původního domova.
Dozvíte se třeba, proč existují spící „Budhové“, jako je třeba ten na úvodním snímku, a jak se z nich později opět stanou „Budhové“ bdící. Nebo proč mají rostliny na svých listech tolik vosku jako třeba Graptoveria 'Debbie' z druhé fotografie. Že živorodost se latinsky nazývá viviparie, a není zdaleka jen výsadou zvířat, jak se můžete přesvědčit na snímku třetím s příkladem „zelených parašutistů“ rodu Bryophyllum (Kalanchoe) z ostrova Madagaskar. Obrazek
A také něco o symbióze dvou zdánlivě nesourodých částí, tvořících dohromady  jedinou rostlinu. Ta spodní je zásobárnou vody a živin pro přečkání dlouhých období sucha, aby z jejího vrcholu po prvních deštích mohlo konečně vyrůst něco zeleného. Sezónní (nadzemní) výhony v horní části rostliny zase vyrábějí potřebné látky, které dodávají zpět do zmíněné zásobárny. Přesně tak to má od přírody zařízeno i Zygosicyos tripartitus na posledním snímku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

velká pochvala

(slámová, 30. 9. 2009 12:14)

při dnu otevřench dveří jsem si koupila 2 tlustice a stále se z nich těším, jste sympatičtí