Jdi na obsah Jdi na menu
 


ŽÍZNIVÝ africký PAPOUŠEK (IMPATIENS NIAMNIAMENSIS)

28. 8. 2009

ObrazekKdykoliv procházím kolem rostliny s exoticky znějícím názvem a korunou plnou ještě exotičtějších květů, znovu a znovu si uvědomuji, jak málo od nás žádají naše sukulenty. Kdybychom totiž pěstovali stejné množství těchto rostlin z tropické střední Afriky jako máme sukulentů, asi by se zalévací konve staly anatomickou součástí našeho těla.
Impatiens niamniamensis pochází z tropů Afriky, tedy z prostředí s vysokou vlhkostí a teplotou vzduchu. Přítmí pralesů s všudypřítomnými kapkami srážející se vody předznamenává, jaký je asi ideál této zajímavé balzamínky (dle čeledi Balsaminaceae). V našich středoevropských (a především amatérských) podmínkách přes veškerou snahu zůstáváme tomuto ideálu hodně vzdáleni. Naše rostliny už léta zaujímají dvě stálá stanoviště, kde jsou nám neustále na očích. Od pozdního jara do podzimu stojí ve stínu pergoly přímo u chodníku, takže s vodou na ně nelze zapomenout, stejně jako na fuchsie, rozmístěné všude kolem. Jakmile začnou přicházet pravidelně chladná rána, stěhuje se „Papoušek“ do nejstinnějšího kouta naší zimní zahrady, kde teploty nikdy na delší dobu neklesají pod 15°Celsia. Obrazek
Přezdívku rostlina získala v okamžiku, když jsme před lety poprvé spatřili její květy bizarního tvaru a zářivých barev, které ze všeho nejvíce připomínají zobáky papoušků kakadu. Oficiálně se rostlina jmenuje Netýkavka konžská, v cizině bývá hojně označována jako „Kongo Kakadu“, u nás pak nejčastěji jako „Papouščí strom“. To je však dost silný výraz pro rostlinu, která v přírodě dorůstá sotva metrové výšky.
Coby mladá rostlinka je Impatiens niamniamensis nestabilní, dužnatá bylina se stonkem plným vody, typickým pro většinu ostatních netýkavek rodu Impatiens. Vejčité listy jsou tenké, řapíkaté, a na nedostatek vláhy okamžitě reagují svěšením, takže rostlina působí povadlým dojmem. Jejich tmavě zelený povrch je protkán hustou žilnatinou. Teprve později stonek začíná sílit a dřevnatět, takže spolehlivě unese i poměrně hustou korunu. Ta vzniká zčásti přirozeným nárůstem nových větví, ale především krácením těch starých a jejich následným větvením. Jen občasným řezem je možné udržet rostlinu v kompaktním a trochu přijatelném tvaru. Protože její nárůst bývá poměrně rychlý, z neduživého, měkkého řízku můžeme v krátkém čase vypěstovat docela pohlednou rostlinu stromkovitého či keříčkovitého charakteru.
ObrazekZákladem pěstitelského úspěchu je v případě této balzamíny voda, podávaná rostlině pravidelně a ve velkých dávkách. Výživný substrát může být od konce jara až do podzimu prakticky stále mírně vlhký, což samozřejmě platí pouze za předpokladu, že noční teploty příliš často neklesají pod 10°Celsia. Za chladnějších rán proto zaléváme opatrněji a s rozvahou, protože hliloba kořenů a kmínku bývá v případě I. niamniamensis velice rychlá.
Jinak je to rostlina nenáročná, od jara do podzimu obalená neuvěřitelným množstvím nádherných květů v kombinaci zelené, žluté a červené barvy. V období nárůstu největšího množství květů je vhodné jednou za měsíc přihnojit, protože květy rostlině ubírají značné množství síly a část jich zbytečně opadává.
Smeták a lopatka jsou kromě konve dalšími pěstitelskými pomůckami, zvláště pokud jsou rostliny letněny a venku panuje větrné počasí, které bývá u nás na Vysočině pravidlem. Jakmile jsou rostliny starší a jejich koruny rozložitější, bývají také zároveň méně stabilní, takže je vhodné jejich ukotvení k nějaké pevné opoře. I tak po silnějším větru nezbývá než vzít smeták a lopatku, abychom chodník zbavili všech pestrobarevných květů.
Zimu rostliny prožívají v částečném vegetačním klidu, zčásti opadané a jen výjimečně ozdobené několika opožděnými kvítky. Zálivku provádíme v tomto období nárazově podle teploty v zimní zahradě a počasí venku. Jakmile zasvítí zimní slunce, vody samozřejmě dáváme o poznání více než za podmračených dnů.Obrazek
Impatiens niamniamensis se snadno množí z vrcholových řízků, které odebíráme v polodřevitých místech. Koření snadno, ale zdaleka ne tak rychle jako většina příbuzenstva. Řízky zbavíme většiny listů, nebo jejich plochy zkrátíme alespoň napůl. Mladé rostliny nějaký čas po zasazení udržujeme ve stínu a pravidelně zaléváme v mírných dávkách tak, aby substrát zůstával neustále vlhký.
Pěstitelsky se jedná o rostlinu vcelku bezproblémovou, pokud ovšem má zajištěn neustálý přísun vody, odpovídající teplotě v níž je pěstována. Na nedostatek vody reaguje rychle a spontánně svěšením listů.
Vzpomínám si, že jsme jednu z našich rostlin vezli na podzimní výstavu sukulentů do jihlavského muzea, a rozhodli jsme se ji pořádně zalít až na místě. Jenomže v tom shonu jsme na to samozřejmě zapomněli. Byl na ni žalostný pohled, a za dvě hodiny začínala výstava. Proud vody shora na listy i květy vše zachránil. V chladivém stínu historického dvorku muzea se rostlina nečekaně rychle vzpamatovala, a při příchodu prvních návštěvníků už byly její listy napnuté jako struny. ObrazekJako obvykle patřila naše Impatiens niamniamensis společně s kvetoucími adénii k nejvíce vyhledávaným výstavním exponátům, a po mladých rostlinkách se jen zaprášilo.
Na úvodním snímku je jedna z našich dospělých rostlin Impatiens niamniamensis, a následují dva pohledy zblízka do její koruny, která bývá celé léto obalena zářivými květy. Šnek na třetím snímku je typický pro letnění této rostliny, jejíž měkké listy asi chutnají lépe než salát. Rostlina na čtvrté fotografii je ta z podzimní výstavy v roce 2007, ale již po náležité sprše na historickém dvorku jihlavského muzea Vysočiny. Tam byl pořízen i závěrečný snímek jednoho z vrcholků této rostliny.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Africký papoušek

(Víchová Zdenka, 20. 10. 2015 23:49)

Dobrý den, měla bych zájem o tuto rostlinku a moc bych prosila o její cenu a pokud je možno ji poslat do Nymburka.

SHÁNÍM

(markvartovi34@seznam.cz, 15. 4. 2015 8:02)

mŮŽE NĚKDO NABÍDNOUT PRAVÝ PAPYRUS??Ne šáchor.Dále rostlinu metrosideros-železněc.DĚKUJI Alena

letnění

(Jiří Janda, 14. 3. 2015 15:32)

Tato rostlina pochází z tropů, je tedy výrazně teplomilná. Ven ji stěhujeme většinou až v polovině června, kdy už většina sukulentů je venku mnoho týdnů. Doporučuji neduživé zimní přírůstky zjara radikálně ostříhat. Rostlině to prospěje a nádherně se zahustí. S bílými potvůrkami Vám příliš nepomohu, musel bych vidět fotografii. Zkuste poslat jako přílohu k mailu! J.J.

Re: letnění

(Nikola Řičánková, 15. 3. 2015 20:33)

Mockrát děkuji, musím tedy vydržet do poloviny června. Ty bílý potvůrky budou asi ti chvostockoci podle obrázků na googlu. Mohla bych se ještě zeptat, jak nejlépe zimovat? Zimní zahradu nemáme, každý rok je přes zimu mívám v pokoji (cca 20-21 stupňů) a vždy to vydrželi, ale vypadají přes zimu fakt děsně (jakoby se vytahují za sluníčkem..). Je lepší je dát více do chladu a méně zalévat?...spíše abych věděla pro příště, díky :-)

Od kdy můžu dát rostlinku ven?

(Nikola Řičánková, 13. 3. 2015 21:46)

Zdravím, ráda bych se zeptala od kdy můžu dát rostlinky ven (respektive od kolika stupňů)? Na noc bych je ještě dávala dovnitř, ale přes den je někdy už tak krásně. Mám totiž vždy problém se zimou, přes léto jsou "papoušci" venku a jsou opravdu nádherní, ale jak jsou přes zimu doma, tak je na ně opravdu žalostný pohled...listy opadají, stonky se vytáhnou a nové lístky jsou maličké. I když se snažím je dost rosit (v pokoji mám dost sucho), tak to tak stejně vždy dopadne :-( Teď se mi na hlíně namnožily ty malý mléčně zabarvený potvory (chvostoskoci?), tak už jsem nešťastná. Díky moc za odpovědi a pomoc! :-)

Kupil by som

(Jakub, 13. 3. 2015 14:27)

Dobrý den som od Trenčína je niekto z okolia kto by mi ho predál...Prosim váš ak chcete napíšte mi na E- mail... mudr.jakub@gmail.com ani si neviete predstaviť aku radosť by ste mi urobili. Vopred Ďakujem

kde seženu rostlinu "papušek"

(Lucie Kubecová, 8. 10. 2014 9:02)

Prosím kde seženu rostlinku netykavky konžské.děkuji za jakýkoliv tip.

Prosba

(Martin, 17. 8. 2014 17:41)

Koupím řízek Netykavky konžské - papouščího stromu, děkuji za případné odpovědi na email m.leiner@seznam.cz ... pěkný den :)

moc prosím a děkuji

(jana, 15. 11. 2012 18:42)

sháním netýkavku konžskou - papouščí strom moc prosím o řízek nedá se nikde sehnat předem moc děkuji Jana muj mail jean18.12@seznam.cz

kdo daruje

(hanča, 27. 5. 2012 13:15)

sháním netýkavku konžskou - papouščí strom moc prosím o řízek nedá se nikde sehnat předem děkuji Hanča pište na muj e-mail hanka_gogo@atlas.cz

Hanča

kvetení

(J.Janda, 22. 3. 2012 11:11)

Kvetení je rozhodnutí samotné rostliny, těžko telepaticky zjistit, co chybí zrovna té vaší! Každopádně ale tato kytka nekvete v zimě a brzy zjara, ale většinou až na počátku léta, takže máte hned půl roku čekání na květy! Hlavně ji nepřihnojujte dříve, než se objeví poupata, protože jinak živiny investuje do živelnějšího růstu větví a kvést jí pak připadá naprosto zbytečné! J.J.

prosím o radu

(M., 20. 3. 2012 19:38)

Dobrý den, papouška mám 3/4 roku a stále nemá květy. Rostlina je nádherná, košatí, listy hezky lesklé jen květy tam nejsou :(
Chtěla jsem se zeptat čím to?
Předem děkuji za odpověď

Ďakujem za informácie

(A.Murinová, 21. 7. 2011 15:08)

Pred 2 rokmi som dostala k sviatku túto kvetinu. Až doteraz som o nej vôbec nič nevedela, nevedela som ani jej názov, preto ďakujem za informácie. Váš článok mi veľmi pomohol pri jej pestovaní.

pro-J.Janda

(Renata, 26. 9. 2010 10:34)

dobry den tak mam fotky tech nakazenych listu. muzete mi
prosim zaslat vas kontaktni mail.Muj mail je Cervena.renata37@seznam.cz Dekuji

papoušek

(J.Janda, 20. 9. 2010 22:46)

Množení, zálivku i rozkošťění stromku naleznete ve výše uvedeném článku. S hnojením jsou dvě možnosti. Při každoročním přesasování není nutné, pokud přesazujete v delších intervalech, pak je vhodné 2x za sezónu přihnojit v době květu jakýmkoliv hnojivem na květ. Hnědnutí listů může mít nejrůznější příčiny a takto na dálku nelze příčinu určit. J.J.

prosím o radu

(anonymní, 18. 9. 2010 9:16)

Dobrý den chtěla jsem zeptat zda nevíte jak se rozmnožuje ten to druh rostliny?A kdy se hnojí??Musí se na zimu hodně zalévat?A co musím udělat aby se mi rozkošatila?A někdy mi hnědnou listy nevím si rady.Může te mi prosím poradit?Děkuji.

moje oblíbená

(Věra, 16. 3. 2010 12:33)

Potěšila jsem se u Vašho článku, pěstuji a rozmnožuji ji po rodině, občas stříkám agrionem, kroutí se jim někdy listy.

Dík moc pěkné

(Jindra, 11. 11. 2009 23:42)

Tento stromeček přinesla domů moje babička. Vůbec jsme mu nevěnovali žadnou pozornost až když se z něho začal lkubat dost pěkný keřík,a za nedlouho se obalil spoustou krásných žlutočervených květů, tak nás to opravdu strašně mile překvapilo.Navěděli jsme,jak se jmenuje,tak jsme mu začali říkat prostě papoušek.Dekuji že jste o ni psal. V létě na zahradě je opravdu pastva pro oko,jako vaše celé stránky.Moc rád si v nich čtu.Dík

Skvělé

(Olga, 3. 9. 2009 12:47)

Tuhle rostlinu jsme získali od moravských příbuzných jako malý řízek. Nevěděli jsme o ní skoro nic a dost nás překvapilo, jak je žíznivá. Jsem moc ráda, že jste o ní napsali, i když není sukulent :). Zdravím a těším se na další články.