Jdi na obsah Jdi na menu
 


BRIGHAMIA INSIGNIS

30. 1. 2008

ObrazekKdyž jsme tuto nádhernou rostlinu z Havajských ostrovů objevili mezi běžným sortimentem jednoho brněnského zahradnictví, byli jsme štěstím bez sebe. Do té doby jsme ji viděli pouze na fotografiích nebo v menším vydání ve sbírkách našich přátel.
Ta naše už byla v době koupě pořádná, a její tlustý kmen svým vzhledem i povrchem ve své spodní části připomínal starší adénia. Směrem vzhůru se zužoval a jeho tmavě zelený povrch byl v těchto partiích zdoben světlými stopami po opadaných listech. Dohromady je to kombinace, která rostlinu jednoznačně posouvá do kategorie kmenových náčelníků.
V zahradnictví byla stoprocentní vlhkost, takže svěže zelené listy, uspořádané do růžice, byly krásně napnuté. To se změnilo záhy po jejím umístění do naší zimní zahrady, kde sice mísy z masožravkami zlepšují klima, ale bylo to asi málo. Listy se zprohýbaly, ale rostlina zanedlouho nasadila množství květních stvolů, takže ještě téhož roku na podzim jsme se těšili z prvních květů. Vzhledem k tomu, že jich bylo neuvěřitelné množství, také naše radost byla dlouhotrvající.Obrazek
Brighamie světlo sice potřebuje, ale nějaký větší sluneční žár nevyhledává. Vzhledem ke svému přírodnímu původu vyžaduje celoročně teplejší stanoviště, a tak se s příchodem zimy stěhovala do bytu. Zde zaujala místo na západním okně, kde docela dobře prosperuje společně s rostlinami Zamia furfuracea. Na sklonku letošního léta vykvetla znovu, takže se zdá, že jí pobyt v naší domácnosti jde k duhu.
ObrazekNemohu posoudit, jak choulostivé jsou semenáčky této rostliny, ale jako dospělá se za dodržení výše uvedených podmínek jeví jako bezproblémová. Po prvním odkvětu se její růstový střed rozdvojil. Zprvu to vypadalo divně, ale časem jsme si zvykli, a jakmile nové větve konečně zesílily, rostlina získala nevídaný glanc. Kvetla letos z obou středů zároveň, ale květů bylo dohromady asi stejné množství jako v předchozím roce. Vyrůstaly opět po pěti až sedmi z jednotlivých stvolů a vydržely kvést 3-4 dny. Za rok nové výhony vyrostly jen asi o 6cm, což bude zřejmě tím, že je podobně jako ostatní rostliny příliš neženeme. Zaléváme 1x týdně po celý rok. Po odkvětu vždycky opadá spodní polovina listů, což je při pohledu na obrázky rostlin z přírody naprosto normální.
Když jsme tuto rostlinu z čeledi zvonkovitých (Campanulaceae) kupovali, byla opatřena papírovou vinětou s návodem na pěstování a webovou adresou na organizaci, zaštiťující její záchovný program (IUCN). Také se na lístečku skvěl nápis, hlásající že jsme právě zakoupili havajskou palmu. Má s palmou společného stejně málo jako ta „madagaskarská“(Pachypodium lamerei), ale co naděláme. Hlavně když hezky roste a pravidelně kvete. Jen kdyby nebyla takovým silným magnetem na svilušky. Když se objeví poupata, je jich najednou všude plno, a my musíme chtě nechtě použít chemii, které se jinak snažíme co nejvíce vyvarovat.Obrazek
Brighamie také čas od času vytváří u báze tlustého kmene mladé odnože, které bez milosti odstraňujeme ostrým nožem. Většinou se tento jev už na stejném místě neopakuje. Totéž dělají občas také fikusy z mexického poloostrova Baja California, o kterých zase někdy příště.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

hniloba

(J.Janda, 1. 2. 2015 19:35)

Pokud hnijí kořeny, je nutno odstranit úplně vše nemocné, ránu nechat pořádně zaschnout a zatáhnout, a potom zkusit zakořenit, nejlépe v čistém lignocelu. Záleží na míře poškození, aby z rostliny vůbec něco zbylo! Pokud si pořídíte novou, určitě na nic nečekejte a přesaďte ji okamžitě jakmile ji přinesete z obchodu, protože v čem je zasazená nemůže růst dlouho! J.J.

Re: hniloba

(lea, 25. 3. 2015 10:40)

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať ako dlhlo by sa mala sušiť? To len v nejakej prázdnej nádobke? Mám 2, obe som zrejme preliala. Jednej som od odstránila časť koreňov, no druhú som zo spodu odrezala, lebo už tak hnila.Možete mi, prosím, poradiť?? Ďakujem.

Re: hniloba

(Ivana, 2. 2. 2015 19:30)

Děkuji, snad se zachrání.Jinak to vypadá na říjnový nákup v Kauflandu:( Ale zdá se mi že v tom lignocelu z holandské pěstírny rostla dobře....

Re: Re: hniloba

(J.Janda, 2. 2. 2015 21:53)

V lignocelu neroste nic dobře, resp. neroste vůbec, protože neobsahuje vůbec žádné živiny. Jakmile dojdou ty, které do nich napumpovali ještě v pěstírně, je konec, pak už kytky jen živoří. Holanďané mají dokonalé technologie a propracované dávkování živin, což nikdo z nás v amatérských podmínkách za oknem nezvládne. Proto by se sukulenty měly pěstovat v něčem podobném, jako rostou ve své domovině. A kokosová drť to určitě není! J.J.

supermarket

(milanb@seznam.cz, 17. 11. 2013 10:52)

Dneska jsem na ně padnul v supermarketu v Pardubicích (K...d), nabízeli moc pěkné, cca 4-5 leté rostliny, za pouhých 129 Kč. Tož jsem neodolal a přidávám tímto jednu rostlinku mezi svá Adenia, Pachypodia a Hydnophyta. :-)) Nebýt těch "nesukulentních" listů, které zdálky vypadají jako listový salát, tak by to byl sukulentářský klenot... ;-)

Re: supermarket

(simon, 12. 3. 2015 18:47)

gshd

Moje brighamie má asi hnilobu kořenů - poradíte, dá se zachránit?

(Ivana, 26. 1. 2015 19:50)

Dobrý den, před rokem jsem si v Kauflandu koupila Brighamii - již odkvetlou, byla poslední. Mám ji umístěnou na okenním parapetu v teplém panelákovém bytě. Napadly ji svilušky, listy opadaly, ale přežila. Pak nějakou dobu zase rostla, ale pak jednou babička měla kytky na starosti a přítel jí bohužel nevysvětlil, že se nemá tolik zalévat...takže byla přelita, voda v misce, nevím jak dlouho to trvalo, možná týden. Tak jsem ji přesadila z lignocelu konečně do kaktusářské zeminy. Rostla, občas svilušky,ale pořád takový chcípáček...teď se mi vyvrátila z květináče, nemá skoro kořeny...asi hniloba...poraďte, dá se ještě zachránit? Nemá listy a pachykaul je nahoře dost svraštělý...díky za pomoc!

brighamie

(Jiří Janda, 16. 12. 2014 18:31)

Myslím že se jedná o přirozenost té rostliny, v zimě shazuje hodně listí, někdy i všechno, alespoň tedy u nás za oknem bytu, kde ji zimujeme. Zkuste když tak poslat fotku, bez ní se dost těžko radí. Přesazovat můžete kdykoliv, pokud je rostlina v teple, ale podle mého soudu je s tím lépe počkat na jaro, kdy bude více světla, protože po přesazení začne rostlina vytvářet spoustu nových listů a k jejich zdravému vývoji potřebuje max. světla a hodně vody. Ať se daří Vám i rostlině! J.J.

Re: brighamie

(Inka, 17. 12. 2014 9:15)

Ďakujem za odpoveď......aj som si myslela, že je to zrejme prirodzené....vzhľadom na ročné obdobie.....listy sú menej zelené a cca z 20 listov mi 3 zožltli a opadnú čoskoro.
Ešte vašim slovám - po presadení ju mám viac zalievať? hm....lebo iné zdroje uvaádzajú, že ak je priveľmi zalievaná, že listy práve žltnú a opadávajú.....tak teraz neviem.

Re: Re: brighamie

(Blanka Malá, 26. 12. 2014 14:06)

Jsem ráda, že jsem narazila na tuto diskuzi. mám podobný problém a trochu jste mě uklidnili. Tentokrát mi opadaly listy všechny, ale kmínek se zdá být nezměšněný a nechřadne. tak uvidíme na jaře. Jen se trochu bojím, že další výhonek vyrazí někde z boku, zatímco já se těšila, že poroste do výšky. Též ji mám z Kauf a viděla jsem ji tam prodávt opakovaně.

ještě voda

(Jiří Janda, 17. 12. 2014 22:27)

Špatně jste mne pochopila. Myslel jsem více zalévat teprve ve chvíli, kdy po opadu starých listů začne narůstat ze středu rostliny najednou více nových. Většinou se tak stává až zjara, jakmile se začne prodlužovat den. Teď v žádném případě dávky vody nezvyšujte, protože je chronický nedostatek světla a dny jsou krátké! Nové listy by byla neduživé. J.J.

Re: ještě voda

(Inka, 18. 12. 2014 11:58)

ok, ďakujem :-)

voda

(Jiří Janda, 17. 12. 2014 10:56)

Měl jsem na mysli více zalévat v případě, že rostlina z většiny nebo zcela opadá, což je obvykle náš případ. Nárůst je pak živelný, obvykle narůstá celá roseta listů najednou a kytka k tomu potřebuje dost energie a samozřejmě i maximum světla. Je to podobné, jako když se třeba tlustice obnovuje po radikálním řezu.
Hlavně teď v zimě občas kontrolujte listy odspodu, protože brighamie je opravdovým magnetem na svilušky, podle mého soudu vůbec nejúpornějšího škůdce na sukulentech. J.J.

Re: voda

(Inka, 17. 12. 2014 21:50)

chvalabohu má listy čisté, nie je na nich nič...ale pomaly žltnú všetky listy, tak skúsim ju teda zaliať vodou.....Ďakujem vám.

Prosba

(Inka, 16. 12. 2014 13:10)

Dobrý deň, som majiteľkou tejto nádhernej rastlinky. Úplne úžasne sa jej u mňa darí, len teraz na zimu jej listy akosi začali "odchádzať", sú bledozelené, pomaly žltnú. Je v miestnosti, ktorá nie je vykurovaná, ale nie je v nej ani zima....cca 19-20 st. Určite ju ani príliš nepolievam. Tak neviem, čo sa stalo. Viete mi poradiť? Ďakujem.

Kedy je vhodný čas na presadenie?

Želám krásne dni!

sviluška

(Jiří Janda, 18. 3. 2014 20:10)

Pokud na listech pozorujete i jemné pavučinky, pročtěte si předchozí komentář, mohla by tam být sviluška. Podle bílých bodů a lepkavosti by to ale ukazovalo spíše na vajíčka molice. V zahrádkářských prodejnách proti ní prodávají nějaké chemikálie, nechte si poradit od nich. Pokud je to molice, měly by tam občas sedět i bílé poletující mušky. Ta lepkavá medovice jejich přítomnost provází, a stává se čsto vstupní branou pro houbová a plísňová onemocnění rostlin. Fotka v příloze mailu by byla asi na poradu lepší. J.J.

Palma a škůdci

(Míša malovátko, 18. 3. 2014 10:34)

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Začaly se mi na palmě zespoda listů objevovat podivné bílé malinké kolečka. Když je chci sundat, je to dost lepivé a pořádně přilepené. taky se mi napadené listy začaly "krabatit". Nejsou tak rovné. Můžete mi někdo poradit, co to může být a co s tím dělat?? Děkuji moooc

sviluška

(Jiří Janda, 15. 2. 2014 20:04)

Zcela spolehlivý prostředek na svilušku neexistuje. V zahr. prodejnách lze sehnat dostatek chemie proti sviluškám, ale musejí se střídat, protože ty potvůrky se po nějakém čase ke každému prostředku chem. ochrany stávají rezistentními. Loni v létě jsme s úspěchem používali Substral Careo, je k dostání v supermarketech už namíchaný v rozprašovačích. Ani moc nesmrdí, ale nic zdravého to určitě není. Hubí spolehlivě svilušky i vlnatku. Postřik by se měl opakovat aspoň třikrát po týdnu, protože jinak nezasáhne všechny vývojová stadia škůdce. U Brighamie se natrvalo svilušky nikdy nezbavíte! J.J.

svilušky

(jana koša, 15. 2. 2014 11:57)

Chcem poprosiť o radu.Listy mojej palmy žltnú a sú omotané malinkou pavučinkou.Myslím si, že sú to Vami spomínané svilušky. ( roztoče).
Ako mám prosím proti nim bojovať?
Dúfam že mi niekto poradí.Ďakujem
kamilka45@azet.sk

Dotaz?

(Lenka, 3. 12. 2013 13:31)

Dobrý den chci se zeptat je tato rostlina jedovatá? Děkuji