Jdi na obsah Jdi na menu
 


BRIGHAMIA INSIGNIS

30. 1. 2008

ObrazekKdyž jsme tuto nádhernou rostlinu z Havajských ostrovů objevili mezi běžným sortimentem jednoho brněnského zahradnictví, byli jsme štěstím bez sebe. Do té doby jsme ji viděli pouze na fotografiích nebo v menším vydání ve sbírkách našich přátel.
Ta naše už byla v době koupě pořádná, a její tlustý kmen svým vzhledem i povrchem ve své spodní části připomínal starší adénia. Směrem vzhůru se zužoval a jeho tmavě zelený povrch byl v těchto partiích zdoben světlými stopami po opadaných listech. Dohromady je to kombinace, která rostlinu jednoznačně posouvá do kategorie kmenových náčelníků.
V zahradnictví byla stoprocentní vlhkost, takže svěže zelené listy, uspořádané do růžice, byly krásně napnuté. To se změnilo záhy po jejím umístění do naší zimní zahrady, kde sice mísy z masožravkami zlepšují klima, ale bylo to asi málo. Listy se zprohýbaly, ale rostlina zanedlouho nasadila množství květních stvolů, takže ještě téhož roku na podzim jsme se těšili z prvních květů. Vzhledem k tomu, že jich bylo neuvěřitelné množství, také naše radost byla dlouhotrvající.Obrazek
Brighamie světlo sice potřebuje, ale nějaký větší sluneční žár nevyhledává. Vzhledem ke svému přírodnímu původu vyžaduje celoročně teplejší stanoviště, a tak se s příchodem zimy stěhovala do bytu. Zde zaujala místo na západním okně, kde docela dobře prosperuje společně s rostlinami Zamia furfuracea. Na sklonku letošního léta vykvetla znovu, takže se zdá, že jí pobyt v naší domácnosti jde k duhu.
ObrazekNemohu posoudit, jak choulostivé jsou semenáčky této rostliny, ale jako dospělá se za dodržení výše uvedených podmínek jeví jako bezproblémová. Po prvním odkvětu se její růstový střed rozdvojil. Zprvu to vypadalo divně, ale časem jsme si zvykli, a jakmile nové větve konečně zesílily, rostlina získala nevídaný glanc. Kvetla letos z obou středů zároveň, ale květů bylo dohromady asi stejné množství jako v předchozím roce. Vyrůstaly opět po pěti až sedmi z jednotlivých stvolů a vydržely kvést 3-4 dny. Za rok nové výhony vyrostly jen asi o 6cm, což bude zřejmě tím, že je podobně jako ostatní rostliny příliš neženeme. Zaléváme 1x týdně po celý rok. Po odkvětu vždycky opadá spodní polovina listů, což je při pohledu na obrázky rostlin z přírody naprosto normální.
Když jsme tuto rostlinu z čeledi zvonkovitých (Campanulaceae) kupovali, byla opatřena papírovou vinětou s návodem na pěstování a webovou adresou na organizaci, zaštiťující její záchovný program (IUCN). Také se na lístečku skvěl nápis, hlásající že jsme právě zakoupili havajskou palmu. Má s palmou společného stejně málo jako ta „madagaskarská“(Pachypodium lamerei), ale co naděláme. Hlavně když hezky roste a pravidelně kvete. Jen kdyby nebyla takovým silným magnetem na svilušky. Když se objeví poupata, je jich najednou všude plno, a my musíme chtě nechtě použít chemii, které se jinak snažíme co nejvíce vyvarovat.Obrazek
Brighamie také čas od času vytváří u báze tlustého kmene mladé odnože, které bez milosti odstraňujeme ostrým nožem. Většinou se tento jev už na stejném místě neopakuje. Totéž dělají občas také fikusy z mexického poloostrova Baja California, o kterých zase někdy příště.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

žloutnutí listů

(Jiří Janda, 2. 12. 2013 15:48)

Žloutnutí listů může mít mnoho příčin. Především šok ze suchého vzduchu, který vařením příliš nezvlhčíte. Brighamie by také měla stát na okenním parapetu, protože jedině tam jí můžete v tomto období dopřát alespoň minimum světla, které nutně potřebuje. I kdyby opadaly listy úplně všechny, v jejím případě to není žádná tragédie, protože narostou nové. Důležitější bude přesadit ji do substrátu, vhodného pro pěstování sukulentů, pokud byla zakoupena v nějakém supermarketu, což předpokládám. V neposlední řadě mohou mít žloutnutí a následné sesychání listů na svědomí svilušky, pro něž je tato rostlina hotovým magnetem. J.J.

Zimování

(Radkasit, 29. 11. 2013 11:37)

Manžel mi koupil taky tuto krásnou rostlinu,ale po 3 týdnech začaly žloutnout listy.Zprvu jsem si myslela,že je to normální,ale teď už je polovina žlutá a nechtěla bych o rostlinku přijít.Mám ji asi 1,5 m od okna(východní)v kuchyni,takže teplo a při vaření vlhko.Nevím,zda zrovna toto není chyba.PROSÍM O RADU !

KVĚTY!

(pipi, 3. 6. 2013 19:52)

a já zase dnes taky v kauflandu ;-) příjemně mě překvapilo, že tak krásně kvete! snad se taky dočkám..

Asi napadená BRIGHAMIA

(bodeha, 3. 6. 2013 19:48)

Dobrý den, asi před měsícem jsem dostala tuto krásnou rostlinu. Hned po několika dnech jí začaly postupně žloutnout a opadávat listy.Vyčetla jsem, že by mohla být příčina problému nadměrná zálivka. Zalívám ji jednou týdně a občas rosím. Včera jsem našla na jednom listu zespodu tvrdý bílý flíček a na vrchní straně je v tom místě jakoby puchýřek. Pokusila jsem se to seškrábnout nožem a zjistila jsem, že z ranky vytéká lepkavé mléko a odstraníte to i s vrchní barvou. Nevím jak to líp popsat, ale hlavně nevím co to je . Jestli je to příčina proč mi rostlinka chřadne. Prosím o radu a moc děkui

Borghamia

(neferka, 2. 6. 2013 10:33)

dnes jsem ji koupila v kauflandu za 125 korun

brighamia

(J.Janda, 12. 12. 2011 17:26)

Brighamii jsme už před mnoha lety koupili v zahradnictví v Tuřanech (na Kaštanové ul.), ale už je to opravdu dost dlouho. Kde rostlinu nabízejí v současné době opravdu nevím. Zkuste zadat v hledači přes zboží, viděl jsem ji v létě v nějakém tištěném zásilkovém katalogu, ale firmu si opravdu nevzpomenu! J.J.

Re: brighamia

(Filla, 26. 2. 2012 15:17)

Nabízí ji katalog Bakker za 669 Kč

Re: Re: brighamia

(Jiří Fleischhans, fleischhans@email.cz, 30. 5. 2012 14:17)

Nabízí jí také firma "kakteen.cz, tuší že asi za 269 ,- Kč
Palmu mám asi 4 roky, první rok ji uhnil terminál a zdála se na likvidaci. Pak jsem vršek odřízl, řez zaschnul a zacelil se a po čase vyrazila 4 boční výhohy, které vždy bohatě rostou, asi dvakrát listy vypadaly jako by rostlina trpěla chlorózou, po lehkém zalití železitým hnojivem (Heriba ferron) se zase krásně zazelenaly. Trvale ji pěstuji v bytě na západním okně, ale zatím nekvetla. Před 14 dny začaly žloutnout a opadávat spodní listy na všech výhoncích a zdá se mi, že se velice zmírnil růst nových. Zalévám poměrně intezivně, zkusím omezit zálivku.

Může mi někdo poradit?

Díky, JF.

Re: brighamia

(A.W., 3. 10. 2012 22:49)

nyní ji nabízí Starkl kolem 300kč

Brighamia

(Jelínek, 3. 6. 2012 9:07)

Brighamii mám už 2 roky, ale moc se jí u nás nelíbí. Přírustky na kmínku jsou slabé (jako tužka) a spodní listy stále zasychají, takže má jen 5 listů. Vždy když vyroste nový list, tak asi po 14 dnech začne od okrajů zasychat. Roste v zemině pro kaktusy a zalévám jednou týdně.
Kde je chyba?

Potřebuji trochu rad !

(Stanislav Fila, 26. 2. 2012 15:15)

Tuto rostlinku máme druhým rokem . Nejprve se měla k světu a proto začala chřadnout vypadala na popelnici. Dal jsem ji mezi pěnišníky a tam se ji začalo líbit obrazila a začala růst . Na zimu byla dána do zimní zahrady , tam sice trochu ze světlala ale listí neshodila. Začíná nové vegetační období a co dál ! Jak hnojit a jak přesadit ! Kdo ví ať odpoví na stanislav.filla@seznam.cz Moc děkuji za rady !

Kde by mohla být k dostání?

(Lice, 11. 12. 2011 10:38)

Dobrý den,
vzpomenete si prosím ještě, v jakém brněnském obchodě jste Brighamia Insignis koupili? popř. máte nějaké typy, kde ji sehnat?
Děkuji

substrát

(J.Janda, 13. 11. 2011 10:51)

Protože se dotazy ohledně substrátu množí, zkusím zodpovědět přímo tady v komentářích. Brighamia insignis není výjimkou, takže i ji pěstujeme ve stejném substrátu jako ostatní sukulenty. 1/2 zahradnického substrátu ze supermarketu a 1/2 křemičitého písku, nakupovaného v nedaleké betonárce. Někdy je více zahr. substrátu a trochu méně písku, ale na tom vůbec nezáleží. Naše rostliny až na jedinou výjimku nehnojíme, a B. insignis tou výjimkou není! Přesazovat můžete kdykoliv to rostlina potřebuje a Vy máte zrovna čas! Jen se připravte na invazi svilušek, kterých se v případě této rostliny trvale nikdy nezbavíte!J.J.

havajska palma

(jitkakurucová, 9. 11. 2011 0:04)

Ještě jsem chtěla vědět do jaké zeminy a posílam meilovou adresu kurucova1953@seznam.cz

havajska palma

(jitkakurucova, 8. 11. 2011 23:58)

Mám také havajskou palmu a nevím jak hnojit a přesazovat, proto prosím o radu. Děkuji

havajskapalma

(jarmilapechackova, 31. 10. 2011 15:45)

prosim o radu kdy mam presadit do jake zeminydekuji

Havajská palma

(Dagmar, 16. 9. 2011 11:05)

Dobrý den ,mám havajskou palmičku přes léto jsem ji měla na zahradě ,ale měla jsem od sluníčka spálené lístky,ted jsem ji přenesla domů a palmička se dává do pořádku.Prosila bych radu kdy se má přesadit do větší nádoby .Mám ji druhým rokem a zatím je v původním květináči jak jsem ji dostala.Děkuji za radu.Zatím mi palmička nekvetla .Na svých stránkách píšete ,že ji zaléváte jednou týdně .Já ,když nemá v květináči vodu tak ji pravidelně dolévám každý třetí den.

Re: Havajská palma

(jarmilapechackova(j.pechackova118@seznam.cz, 31. 10. 2011 15:39)

prosim jak mam presazovat havajskou palmu a do jake zeminy dekuji za odpoved

Havajská palma

(Dagmar, 16. 9. 2011 11:07)

Ještě jsem zapomněla napsat mejlovou adresu ,tak ji posílám.
chumchalová.dan@seznam.cz

Děkuji za radu

(Romana Trpálková (TrpalkovaR@seznam.cz), 19. 2. 2011 18:34)

Dobrý den, dnes jsem si tento sukulentík zakoupila v jednom obchůdku. Na můj dotaz prodavačka pořádně ani nevěděla jak s touto kytičkou zacházet, takže jsem hledala rady na internetu, ta Vaše je skutečně vyčerpávající. Podle názvu "Havajská palma" bych se k ní asi určitě chovala jinak než podle Vašeho návodu. Jsem velká obdivovatelka sukulentů a snad se mi s nima daří zacházet jak k mé spokojenosti, tak i k jejich. Děkuji mnohokrát za radu a návod a doufám, že se mi podaří ji vypěstovat, tak krásnou jako ji máte Vy. Romana